Τεχνολογία - Πληροφορική

ΑΙ και blockchain αλλάζουν την ατζέντα των CEOs για εξαγορές

blockchain-234

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις των CEOs για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε), επαναπροσδιορίζοντας τις στρατηγικές τους προτεραιότητες. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, 7 στους 10 CEOs είναι αισιόδοξοι για την οικονομία το επόμενο έτος, με το 37% να σχεδιάζει Σ&Ε.

Ωστόσο, οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, αποτελούν βασικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο, ωθώντας τους διευθύνοντες συμβούλους να επιδιώξουν καινοτομίες και νέες ευκαιρίες μέσω συγχωνεύσεων και στρατηγικών συνεργασιών. Η ταχύτατη υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών επιβάλλει στους CEOs να υιοθετούν ευέλικτες και προληπτικές στρατηγικές, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες δυναμικές της αγοράς. Η αναγκαιότητα για επιθετική διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, προκύπτει ως κρίσιμος παράγοντας, με στόχο να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να μεγιστοποιήσουν την αξία των επενδύσεων τους.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες των CEOs για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, δεν αλλάζουν μόνο τις επιχειρηματικές στρατηγικές, αλλά επηρεάζουν και την προθυμία των CEOs να αναλάβουν ρίσκα μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, οι εταιρείες επιδιώκουν να καινοτομήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα εστιάζουν στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Ετοιμάζουν εξαγορές

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής παγκόσμιας έρευνας ΕΥ “CEO Outlook Pulse” και τον δείκτη “Global CEO Confidence Index”, σχεδόν επτά στους 10 διευθύνοντες σύμβουλοι (69%) δήλωσαν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες.

H αισιοδοξία αυτή εκδηλώνεται παρά τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα πολύπλοκο και ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από αναδυόμενες τεχνολογίες, τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών και ένα αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι CEOs δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το ταχέως μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Πολλοί CEOs δηλώνουν ότι δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα στις διαταραχές στον κλάδο τους, με λιγότερους από τέσσερις στους 10 (38%) συμμετέχοντες στην έρευνα να θεωρούν ότι διαχειρίζονται προληπτικά τις εξωτερικές αυτές δυνάμεις.

Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 54% μεταξύ των CEOs που δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι μόλις 8% για εκείνους που δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά. Ωστόσο, η θετική στάση των CEOs, σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική κατανόηση των κινδύνων και των ωφελειών, που προκύπτουν από τις εξωτερικές ανατρεπτικές δυνάμεις, αναμένεται να ενισχύσουν τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) τον επόμενο χρόνο.

Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο (37%) σχεδιάζουν μια εξαγορά το επόμενο έτος, με το ποσοστό να φτάνει στο 59% μεταξύ των πιο αισιόδοξων, σε σύγκριση με μόλις 16% από τους λιγότερο αισιόδοξους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία, αναμένεται να αποτελέσουν τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς τους επόμενους μήνες, ενώ στους πιο ελκυστικούς τομείς περιλαμβάνονται οι τράπεζες, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία, τα καταναλωτικά προϊόντα και η ασφάλιση.

Ο γρίφος του ταλέντου

Η έρευνα αναδεικνύει μία σειρά ζητημάτων, που προκαλούν ανατροπές στην ατζέντα των CEOs. Αυτά περιλαμβάνουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, με το 38% των CEO να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να τις αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την καινοτομία και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου των μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών (36% των CEOs το θεωρούν ως προτεραιότητα), του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος (35%), των αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο (35%) και των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα (33%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των CEOs δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις, που προκαλούν ανατροπές. Ομοίως, μόνο το 29% των CEOs πιστεύουν ότι η πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα