Τεχνολογία - Πληροφορική

Το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περνά μέσα από την τεχνολογία

people-work-ai

Στη σύγκλιση και στην αρμονική αλληλεπίδραση τεχνολογίας, διαδικασιών, καινοτόμων πολιτικών, ανθρώπινου δυναμικού και ρυθμιστικών αλλαγών, βρίσκεται το μέλλον της δημόσιας διοίκησης. Η έκθεση της Deloitte "Government Trends 2024" αναδεικνύει τις οκτώ τάσεις, που μετασχηματίζουν τη δημόσια διοίκηση παγκοσμίως, εστιάζοντας στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στη σύναψη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

“Σε όλον τον κόσμο παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια μιας ουσιαστικής αναγέννησης του Δημόσιου Τομέα και ένα πρωτοφανές άλμα στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, που μπορεί να αποφέρει εκθετική βελτίωση στις λειτουργίες και στην αποτελεσματικότητα του κράτους”, αναφέρει η έκθεση της Deloitte "Government Trends 2024".

Οκτώ παγκόσμιες τάσεις διαμορφώνουν τη “δημόσια διοίκηση του μέλλοντος”

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte "Government Trends 2024", οκτώ είναι οι σημαντικότερες τάσεις, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μια εξ αυτών σχετίζεται με την αναβάθμιση της ποιότητας της εξυπηρέτησης πολιτών, καθώς η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέπει στον δημόσιο τομέα να προσφέρει πιο αποδοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η ταχύτητα παροχής υπηρεσιών είναι, επίσης, μια από τις σημαντικότερες τάσεις, που διαμορφώνουν τη δημόσια διοίκηση του μέλλοντος. Καθώς οι κυβερνητικοί φορείς συνειδητοποιούν τα οφέλη της ταχύτητας, υιοθετούν νέες τεχνολογίες, επανασχεδιάζουν διαδικασίες και επιτυγχάνουν ταχύτερη παροχή υπηρεσιών, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα.

Περί παραγωγικότητας

H ετήσια έκθεση της Deloitte αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η σύγκλιση αυτή επιτρέπει στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς να επιτύχουν δραστική βελτίωση σε τομείς, όπως η παραγωγικότητα, η ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μέσα από τη μελέτη περισσότερων από 200 περιπτώσεων παγκοσμίως, αναδεικνύονται οι μέθοδοι και οι πρακτικές με τις οποίες η δημόσια διοίκηση έχει καταφέρει να απλοποιήσει διαδικασίες και να μειώσει το κόστος και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών, προσφέροντας παράλληλα υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Άλλη μια τάση, που αφορά τη δημόσια διοίκηση του μέλλοντος σχετίζεται με την απελευθέρωση της παραγωγικότητας: “Η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί νέες ευκαιρίες στον δημόσιο τομέα. Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών, καθώς και με την υποστήριξη αναβαθμισμένων ψηφιακών υποδομών, επιτυγχάνονται σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, διασφαλίζοντας αποδοτικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Η ευελιξία είναι άλλος ένα παράγοντας, που θα κρίνει το μέλλον της δημόσιας διοίκησης. “Οι κυβερνητικοί φορείς υιοθετούν ολοένα και περισσότερο ευέλικτες μεθόδους στη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών, τη χρηματοδότηση και τη λήψη αποφάσεων για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις της εποχής”, διαπιστώνει η Deloitte.

Η κυβερνοασφάλεια

Επιπλέον, η δημιουργία οικοσυστημάτων και η ενίσχυση καινοτομίας βρίσκονται, επίσης, στον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης του μέλλοντος. “Στρατηγικές συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους φορείς, δημιουργούν συνθήκες που προάγουν την καινοτομία, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενες απειλές ή κρίσεις”, τονίζει η μελέτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα