Τεχνολογία - Πληροφορική

Οριακή βελτίωση σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Σεπτέμβριο

software-engineering

Οριακά βελτιωμένο ήταν το κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Σεπτέμβριο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο αυξήθηκε οριακά τόσο σε σχέση με τον Αύγουστο, όσο και έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 112,2 μονάδες από 111,6 μονάδες τον Αύγουστο, ήπια υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν κινούνταν στις 104,5 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού υποχώρησαν ελαφρά τον Σεπτέμβριο (στις +27 από +32 μονάδες), ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς διαμορφώθηκαν στις +40 μονάδες από +32 μονάδες τον Αύγουστο.

Οριακή βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά και με έναν χρόνο νωρίτερα

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού παρέμειναν τον Σεπτέμβριο αμετάβλητες στις +40 μονάδες (από +41 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν (+33 από +45 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές διαμορφώθηκαν σε έντονα θετικά επίπεδα, στις +40 μονάδες, από -9 μονάδες τον Ιούλιο.

Η εικόνα στην οικονομία

Γενικότερα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,2 μονάδες, από περίπου 106 μονάδες κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. H ενίσχυση αυτή, όμως, προέρχεται αποκλειστικά από τη Βιομηχανία, με τους υπόλοιπους τρεις τομείς και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να εξασθενούν.

“Η βιομηχανία είναι ο τομέας που, λόγω της μεγαλύτερης εξωστρέφειας του ακόμα και σε μεσαίο μέγεθος επιχειρήσεων, συνδέεται περισσότερο με το διεθνές περιβάλλον και αγορές, ενώ στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε μεσοπρόθεσμα συμβόλαια και παραγγελίες, που δεν επηρεάζονται τόσο από συγκυριακές αβεβαιότητες”, αναφέρει η Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

“Από την άλλη πλευρά, οι άλλοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται να διορθώνουν τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές, που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενους μήνες και την ανάλογη ανοδική πορεία. Η θερινή περίοδος ολοκληρώνεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τουρισμό και θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε άλλους διάφορους κλάδους της οικονομίας. Όμως, ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εμμένει και εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, συνιστώντας πλέον ένα πρόβλημα, που έχει και δομικά εκτός από συγκυριακά χαρακτηριστικά”, προσθέτει το Ινστιτούτο.

Στάσιμη ΕΕ και ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε Κατασκευές και Καταναλωτές, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις απαισιόδοξες προσδοκίες στη Βιομηχανία, ενώ σε Υπηρεσίες και στο Λιανικό εμπόριο διατηρούνται αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά στη Γαλλία (-1,4) και στη Γερμανία ( -1,2) ενώ βελτιώθηκε σημαντικά στην Πολωνία (+2,0), στην Ισπανία (+1,9), στην Ιταλία (+1,2) και ηπιότερα στην Ολλανδία (+0,5).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα