Τεχνολογία - Πληροφορική

To 23% των μικρών εταιρειών στην Ελλάδα επένδυσε στην τεχνολογία το 1ο εξάμηνο

people_technology

Συνεπείς στο επενδυτικό τους ραντεβού με την καινοτομία προσπαθούν να παραμείνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ σε όλες τις κατηγορίες των επενδύσεων παρατηρείται σημαντική κάμψη του αριθμού των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κάποιου είδους το 1ο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με πέρσι, αυτό δεν ισχύει για τις επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 1ο εξάμηνο του 2024, το 34,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως πραγματοποίησε κάποιας μορφής επένδυση. Ειδικότερα, το 22,8% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πραγματοποίησε επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες (π.χ. λογισμικό, ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές κ.λπ.), το 12,8% επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 8,6% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 6,7% σε κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού.

Παρά το ότι ένα υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις, αυτές ήταν μικρής κλίμακας

“Μέρος των επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές νομοθετικού πλαισίου (π.χ. ψηφιακή κάρτα εργασίας, νέες ταμειακές μηχανές – pos, mydata). Υπό αυτό το πρίσμα, η διατήρηση υψηλού ποσοστού επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν επενδύσεις το τελευταίο εξάμηνο, συνεπάγεται ότι μέρος αυτών των επενδύσεων, στην πραγματικότητα, δεν έγινε για να βελτιωθεί η θέση της επιχείρησης ή η παραγωγικότητά της, αλλά για λόγους συμμόρφωσης με τη νομοθεσία”, αναφέρει η εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ποιοι κλάδοι επενδύουν

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 25,4% των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, επένδυσαν σε κάποιου είδους τεχνολογικό εξοπλισμό, ξεπερνώντας σε ποσοστά τόσο τον τομέα των υπηρεσιών, όσο και τον τομέα της μεταποίησης, όπου το 24% και το 16,7% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε αντίστοιχα τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Επιπλέον, διαφαίνεται μια θετική συσχέτιση με το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς το 32,3% με κύκλο εργασιών άνω των €300.000 πραγματοποίησε επενδύσεις σε “Τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες”, έναντι του 15,5% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως €50.000, 26,4% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών €50.000-€100.000 και 24,6% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών €100.000-€300.000.

Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι το ζήτημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επενδύσεις εξακολουθεί να είναι σοβαρό. Όσον αφορά την πηγή χρηματοδότησης των επενδύσεων, προκύπτει ότι τα ίδια κεφάλαια εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκριμένα, το 87,4% των επιχειρήσεων, που πραγματοποίησε επενδύσεις, τις χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια, το 5,8% μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μόλις το 2,9% μέσω τραπεζικού δανεισμού. Μόλις το 13,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα υλοποιήσει κάποιου είδους επένδυση το 2ο εξάμηνο του 2024, απάντηση που θα μπορούσε να συνδέεται με το υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που αυτοχρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα