Τεχνολογία - Πληροφορική

Ο νέος δορυφόρος Copernicus τέθηκε σε τροχιά

space-technology

Ένας ολοκαίνουριος δορυφόρος Sentinel του προγράμματος Copernicus εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας, πάνω σε έναν πύραυλο Vega, τον οποίο διαχειρίζεται η Arianespace. Η Επιτροπή εκτόξευσε έναν νέο δορυφόρο Sentinel στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus, με την ονομασία Sentinel-2C, για να συνεχίσει να παρέχει ελεύθερα δεδομένα και υπηρεσίες γεωσκόπησης αιχμής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χρήστες.

Η πρόσβαση σε επικαιροποιημένα οπτικά δεδομένα θα δώσει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αντιμετωπίσουν καλύτερα πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από την αυξημένη παροχή δεδομένων θα επωφεληθούν, επίσης, η γεωργία, η ναυτιλία, η δασοκομία και άλλοι τομείς.

Από την αυξημένη παροχή δεδομένων θα επωφεληθούν η γεωργία, η ναυτιλία, η δασοκομία και άλλοι τομείς

Ο δορυφόρος Sentinel-2C ενισχύει το δορυφορικό σύστημα Copernicus, το πλέον προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα γεωσκόπησης, εξασφαλίζοντας την εφεδρικότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος, για παράδειγμα, όταν δεν είναι διαθέσιμος ένας από τους άλλους δύο δορυφόρους.

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-2C θα βαθμονομηθεί τους προσεχείς μήνες, πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και παράσχει τις πρώτες εικόνες του πλανήτη μας. Η εκτόξευση του δορυφόρου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με αξιόπιστους εταίρους, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την Arianespace.

Το πρόγραμμα Copernicus

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων προερχόμενων από δορυφορικά και από επίγεια, αερομεταφερόμενα και θαλάσσια συστήματα μέτρησης, για την παροχή πληροφοριών που βοηθούν τους παρόχους υπηρεσιών, τις δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Οι χρήστες του προγράμματος έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης.

Το Copernicus εξυπηρετείται από ένα σύνολο ειδικών δορυφόρων (οικογένειες δορυφόρων Sentinel) και από συνεισφέρουσες αποστολές (υφιστάμενοι εμπορικοί και δημόσιοι δορυφόροι). Οι δορυφόροι Sentinel είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Copernicus και των χρηστών τους. Μετά την εκτόξευση του Sentinel-1A το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να θέσει σε τροχιά έναν “αστερισμό” σχεδόν 20 ακόμη δορυφόρων πριν από το 2030.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα