Τεχνολογία - Πληροφορική

Εξοικονόμηση $290 δισ. φέρνουν τα “έξυπνα” δίκτυα ενέργειας

energy-2019

Τεράστια εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους μπορεί να φέρει η περαιτέρω διείσδυση των λεγόμενων “έξυπνων” δικτύων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα “ευφυή” δίκτυα ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους άνω των $290 δισ. έως το 2029, καθώς εξελίσσονται οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι, έως το 2029, οι δυνατότητες εξοικονόμησης από τα έξυπνα δίκτυα θα αυξηθούν κατά 249% από τα $84 δισ. το 2024, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, όσο και των καταναλωτών.

Τα “έξυπνα” δίκτυα μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα από $290 δισ. στο παγκόσμιο κόστος ενέργειας έως το 2029

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας από πλευράς κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρώπης, με το BESS (Battery Energy Storage Systems) να γίνεται κομβικό σημείο για την αγορά.

Οι αναλυτές της Juniper Research στην έκθεση “Global Smart Grid Market 2024-2029” σχολιάζουν ότι η βελτιστοποίηση των λύσεων BESS τείνει να γίνει, πλέον, προτεραιότητα παγκοσμίως. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η στροφή της αγοράς στην ιεράρχηση της αποδοτικότητας και των λύσεων BESS διευκολύνεται από την ανάγκη επίτευξης κλιματικών στόχων και μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. 

“Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν καλύπτουν την τρέχουσα ζήτηση, η διασφάλιση της μη σπατάλης της υπερβολικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Υψηλό όλων των εποχών

“Η ζήτηση για BESS κινείται σε υψηλό όλων των εποχών από δίκτυα, ιδρύματα, ακόμη και καταναλωτές, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα στον κλάδο των μπαταριών επιταχύνονται με πρωτοφανή ρυθμό”, σχολιάζει ο συγγραφέας της έρευνας Matthew Purnell.

Όπως σημειώνει, “οι μελλοντικοί ηγέτες της αγοράς θα είναι εκείνοι που θα αναπτύξουν βελτιωμένες μπαταρίες, ικανές να ενσωματώσουν πολλές πηγές ενέργειας, ενώ θα μετριάσουν την ενεργειακή αποσύνθεση, φέρνοντας εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους καταναλωτές”.

Επέκταση εφαρμογών GenAI

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι - ενώ η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται εκτενώς για διαδικασίες αυτοματισμού δικτύων - το GenAI (Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη) παρέχει πρόσθετα χαρακτηριστικά. Τα μοντέλα παραγωγής, που έχουν εκπαιδευτεί στα ενεργειακά δεδομένα των πελατών, μπορούν να δημιουργήσουν σενάρια για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ώστε να αναπτύξουν μελλοντικές στρατηγικές δικτύου.

Για παράδειγμα, ο υπολογισμός των απαιτήσεων παραγωγής ενέργειας, με βάση τα σπίτια, που υιοθετούν ηλιακές τεχνολογίες, επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να σχεδιάζουν μελλοντικές επενδύσεις στο δίκτυο. “Το GenAI επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δικτύου, επομένως οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να ενσωματώσουν λύσεις στις προσφορές τους πριν επέλθει ο κορεσμός της αγοράς”, αναφέρει η Juniper Research.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα