Τεχνολογία - Πληροφορική

290 εκατ. smartphones πουλήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2024

data-mobile-smartphones

Την υψηλότερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση τα τελευταία τρία χρόνια κατέγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις πωλήσεις να καταγράφουν ανοδική τροχιά για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Το εξεταζόμενο διάστημα οι πωλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξήθηκαν κατά 8%, φθάνοντας τα 290 εκατ. συσκευές και καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

Οι αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής (LATAM) αναπτύχθηκαν με τον ταχύτερο βηματισμό το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας υψηλούς διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση, καθώς το καταναλωτικό κλίμα και η αγοραστική δραστηριότητα συνέχισαν να βελτιώνονται σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Η παγκόσμια αγορά smartphones έτρεξε με 8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024-Την υψηλότερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση τα τελευταία τρία χρόνια

«Η αύξηση των πωλήσεων smartphones τα τελευταία τρία τρίμηνα είναι καλά νέα για τον κλάδο. Οι πωλήσεις βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας το 2023, αλλά η αγορά ανέκαμψε γρήγορα χάρη στη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος, με σχεδόν όλες οι αγορές να παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης» σχολιάζουν οι αναλυτές της Counterpoint, η οποία βάζει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% για το 2024.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα: «Παραμένουμε αισιόδοξοι για τα επόμενα τρίμηνα. Οι κατασκευαστές το δεύτερο τρίμηνο αντέδρασαν γρήγορα στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και ανανέωσαν τα χαρτοφυλάκια τους για να προσελκύσουν περαιτέρω τους πελάτες».

smartphones_2024_g2_1

Αύξηση εσόδων

Τα παγκόσμια έσοδα της αγοράς smartphones επίσης αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η Apple ηγήθηκε των εσόδων της αγοράς με μερίδιο 42%, τα έσοδα της Samsung αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών, η αύξηση των εσόδων της Xiaomi ήταν η ταχύτερη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο,

Το τμήμα της αγοράς με τιμή κάτω των 800 ευρώ συνέχισε να διευρύνει το μερίδιό του, αυξανόμενο σε ετήσια βάση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. 

smartphones_2024_g2_2

Το top5 της αγοράς

Στο παγκόσμιο top5 δεν υπήρξαν σοβαρές ανακατατάξεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η Samsung διατήρησε την κορυφαία θέση το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ η Apple διατήρησε τη δεύτερη θέση.

Η Xiaomi ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand στο top-5 το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη 22%, με τη vivo από την πλευρά της, να ξεπερνά επίσης τις επιδόσεις της αγοράς. Η OPPO, ακολουθώντας από κοντά τη vivo, ήταν ο παίκτης που συμπλήρωσε την κορυφαία πεντάδα του κόσμου.

Συνολικά, ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά smartphones οξύνεται. Οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές του κόσμου είδαν την καυτή ανάσα του ανταγωνισμού από τα μικρότερα brands. Huawei, HONOR, Motorola και TECNO με τις πωλήσεις τους πίεσαν το κορυφαίο “top5”, το οποίο είδε το σωρευτικό μερίδιό του να περιορίζεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Smartphone 360 Monthly Tracker της Counterpoint Research.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα