Τεχνολογία - Πληροφορική

Με 4% έτρεξε ο τομέας των ΤΠΕ στην Ελλάδα το 2023

men_technology_ict_people

Βραδύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο ρυθμό αναπτύσσεται η αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια ο τομέας των ΤΠΕ παρουσίασε το 2023 μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% το στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος ρυθμός κινήθηκε περίπου στο ήμισυ του ρυθμού αυτού και κινήθηκε στο 4% το περασμένο έτος.

«Ωστόσο, η ταχεία πρόοδος της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών που σημειώθηκε στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στο να πλησιάσει τον μέσο όρο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο τομέας των ΤΠΕ παρουσίασε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου είναι λίγο πάνω από το 70%, έναντι 74% που ήταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Όσον αφορά το Internet Banking, η χρήση του από τους Έλληνες είναι αρκετά χαμηλότερη καθώς κινείται λίγο πάνω από το 60% έναντι του 76% που ήταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στη χρήση των τηλεδιασκέψεων (80%).

Παγκόσμιες επιδόσεις 

Ο τομέας των ΤΠΕ αποτελεί βασικό μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Συνολικά, ο τομέας των ΤΠΕ παρουσίασε αύξηση, κατά μέσο όρο, 6,3% μεταξύ 2013 και 2023, περίπου τρεις φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονομία στις 27 χώρες του ΟΟΣΑ. 

Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, το 2023 ήταν έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού, με πέντε χώρες του ΟΟΣΑ (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία) να επιτυγχάνουν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10% το 2023.

Συνολικά, πάντως, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ (Digital Economy Outlook 2024), υπάρχει μεγάλο χάσμα, άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων, μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης των ΤΠΕ το 2023. Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει, πάντως, ότι ο κλάδος των ΤΠΕ μεγεθύνεται τάχιστα σε όλο τον πλανήτη, την τελευταία δεκαετία.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Το Digital Economy Outlook 2024 αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι όσο διευρύνεται η χρήση της και αυξάνονται οι σχετικές επενδύσεις, οι ανησυχίες για τους κινδύνους από τη χρήση της αυξάνονται επίσης.

Οι επενδύσεις στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (generative AI) αυξήθηκαν από 1,3 δισ. δολ. το 2022 σε 17,8 δισ. δολ. το 2023, ενώ παράλληλα σημειώθηκε 53πλάσια αύξηση των περιστατικών παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και των κινδύνων που αναφέρθηκαν από έγκριτα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως από τα τέλη του 2022.

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνεται στον τομέα των ΤΠΕ, όπου κατά μέσο όρο το 28% των συναφών εταιρειών χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη το 2023 στις χώρες του ΟΟΣΑ, υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα. «Βέβαια, για να συνεχίσουν να προάγονται τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, τα ποσοστά διάχυσης πρέπει να αυξηθούν και σε άλλους τομείς» σχολιάζει το Digital Economy Outlook 2024 του ΟΟΣΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα