Τεχνολογία - Πληροφορική

427 προτάσεις χρηματοδότησης υποβλήθηκαν στη δράση “Ερευνώ-Καινοτομώ”

rnd_people

Τετρακόσιες είκοσι επτά προτάσεις χρηματοδότησης υπέβαλαν 565 επιχειρήσεις, αιτούμενες ένταξη στην Παρέμβαση Ι με θέμα “Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις” της δράσης “Ερευνώ-Καινοτομώ” του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”. Οι 427 προτάσεις έχουν συνολική Δημόσια Δαπάνη €178,562 εκατ. και προϋπολογισμό €237,367 εκατ.

Ειδικότερα, οι 183 αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν σε συνεργατικά έργα από ομάδες επιχειρήσεων. Οι υπόλοιπες 244 αιτήσεις χρηματοδότησης υποβλήθηκαν από μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά υπέβαλαν συμμετοχή 565 διαφορετικές επιχειρήσεις, με τη διαδικασία αξιολόγησης να ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.

565 επιχειρήσεις υπέβαλαν 427 προτάσεις χρηματοδότησης στην Παρέμβαση Ι με θέμα “Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις”

Βασικός στόχος της Παρέμβασης I “Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις” είναι η δημιουργία νέων θέσεων ερευνητικού και επιστημονικού/τεχνικού προσωπικού μέσω της υποστήριξης της έρευνας, προώθησης της καινοτομίας και ενίσχυσης της δικτύωσης των επιχειρήσεων. Η δε δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Δράση “Ερευνώ-Καινοτομώ” έχει συνολικό προϋπολογισμό €300 εκατ. και στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας, μέσω της διασύνδεσης μεταξύ επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, ώστε να αναδειχθούν καινοτόμα προϊόντα, που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Οι υποβολές των προτάσεων στη Δράση “Ερευνώ-Καινοτομώ” πραγματοποιούνται τμηματικά και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των προτάσεων στην Παρέμβαση Ι συνεχίζονται οι υποβολές στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις

Αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις παρεμβάσεις:

- Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: Προϋπολογισμός €60 εκατ.

- Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: Προϋπολογισμός €180 εκατ.

- Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: Προϋπολογισμός €39 εκατ.

- Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Προϋπολογισμός €21 εκατ.

Το “Ερευνώ – Καινοτομώ” επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές περιοχές παρέμβασης (προτεραιότητες), οι οποίες καθορίστηκαν στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) 2021-2027, που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα. Οι αιτήσεις θα αφορούν στους οκτώ τομείς της ΕΣΕΕ:

  1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία: Προϋπολογισμός €20 εκατ.
  2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες: Προϋπολογισμός €41 εκατ.
  3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός €54 εκατ.
  4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία: Προϋπολογισμός €33 εκατ.
  5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα: Προϋπολογισμός €59 εκατ.
  6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός €18 εκατ.
  7. Αειφόρος Ενέργεια: Προϋπολογισμός €23 εκατ.
  8. Ψηφιακές Τεχνολογίες: Προϋπολογισμός €52 εκατ.

“Η πρόοδος της Ελλάδας περνάει μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Προϋπόθεση για ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την βιομηχανία και την αγορά. Στόχος είναι να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων”, αναφέρει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα