Τεχνολογία - Πληροφορική

Πάνω από $845 εκατ. “σήκωσαν” από τις αρχές του 2024 οι ελληνικές startups

startups_2

Μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων αποδεικνύεται το 2024 για τις ελληνικές startups, οι οποίες συνεχίζουν, εν μέσω θέρους, να βρουν τον δρόμο προς την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. Από τις αρχές του έτους, νεοφυείς εταιρείες που είτε έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, είτε έχουν παράρτημα στη χώρα, είτε έχουν Έλληνες ιδρυτές, προσέλκυσαν συνολικά πάνω από $845 εκατ. σε 76 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν 60 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές από τις συμφωνίες χρηματοδότησης προς εταιρείες του ελληνικού οικοσυστήματος ολοκληρώνονται χωρίς να ανακοινωθούν τα ποσά, τα συνολικά κεφάλαια είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Από τις αρχές του 2024, το οικοσύστημα  των ελληνικών startups προσέλκυσε συνολικά 60 Έλληνες και ξένους επενδυτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital, από τα συνολικά κεφάλαια, που υποδέχτηκε το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα $307 εκατ. κατευθύνθηκαν σε startups με παρουσία στην Ελλάδα (που έχουν έδρα ή παράρτημα στη χώρα μας), μέσα από 41 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν 30 επενδυτές.

Παράλληλα, στο οικοσύστημα σημειώθηκαν, από τις αρχές του 2024, εννέα exits εκ των οποίων, μάλιστα, τα τρία αφορούσαν startups που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της ΒΕΤΑ ΚΑΕ από τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό της αμερικανικής Cadence έναντι $1,24 δισ., ήταν …βαρέων βαρών.

funding_so_far_1

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες

Μεταξύ των ελληνικών startups, που έχουν καταφέρει από τις αρχές του έτους να βρουν τον δρόμο προς τη χρηματοδότηση, ξεχωρίζουν περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη της fintech Plum, η οποία σήκωσε νέα Series B χρηματοδότηση 19 εκατ. στερλινών. Η εταιρεία με το ελληνικό DNA και ιδρυτή τον Βίκτωρα Τροκούδη, συγκέντρωσε 13,4 εκατ. στερλίνες από θεσμικούς επενδυτές και έξτρα 2,7 εκατ. μέσω crowdfunding. Με τα φρέσκα κεφάλαια, η startup σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη, ενώ στόχος είναι να αυξήσει τους πελάτες της στην Ελλάδα.

Στα ηχηρά deals, που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους, περιλαμβάνεται και αυτό της Blueground, η οποία “σήκωσε” $45 εκατ. σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D), με βασικό -νέο- επενδυτή το Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) και τη συμμετοχή υφιστάμενων, όπως η Westcap.

Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech) και που ήδη προαλείφεται για μονόκερος (σ.σ. αποτίμηση άνω του $1 δισ.) απέσπασε δανειακή διευκόλυνση από τη Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τα $40 εκατ. χρέους που έλαβε η Blueground από τη Silicon Valley Bank το 2021.

Έναν “βαρύ” γύρο χρηματοδότησης σήκωσε η scale up εταιρεία Hellas Direct, με τα φρέσκα κεφάλαια των $32 εκατ. να προέρχονται από τη βρετανική ETF Partners. “Ακολουθώντας τα δυνατά αποτελέσματα του 2023, που έκλεισε με €155 εκατ. εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, η Hellas Direct είναι έτοιμη με τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα”, αναφέρει η διοίκηση της Hellas Direct.

funding_so_far_2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα