Τεχνολογία - Πληροφορική

Στην Ευρώπη το 40% των εφευρέσεων σε τεχνολογίες για το νερό

water-technology

Στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες υδάτων καταφέρνει να βρεθεί η Ευρώπη, μπροστά μάλιστα από τις παγκόσμιους ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 40% των εφευρέσεων σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (23%) και την Ιαπωνία (12%), σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ευρώπη ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των υδάτων, με τις εταιρείες, τους ερευνητές και τους εφευρέτες από τα 39 κράτη-μέλη EPO να αντιπροσώπευαν το 40% όλων των IPF σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό.

Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες υδάτων, μπροστά από ΗΠΑ και Ιαπωνία

Όπως αποκαλύπτει η σχετική έρευνα, οι Ευρωπαίοι εφευρέτες πρωτοστατούν σε όλους τους σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας των υδάτων, από τη συλλογή πόσιμου νερού και την αποδοτική χρήση του, έως την επεξεργασία λυμάτων και την προστασία από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,2 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό το 2022 και 3,5 δισ. δεν είχαν ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. Επιπλέον, οι ξηρασία και οι πλημμύρες προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων και δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες κάθε χρόνο.

«Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους μας. Δεδομένων των απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα τις επόμενες δεκαετίες – τόσο στην παροχή νερού όσο και στην προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με το νερό» δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO, António Campinos.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες διακρίνονται

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατατέθηκαν πάνω από 22.000 IPF (διεθνείς οικογένειες ΔΕ) παγκοσμίως μεταξύ 1992 και 2021 σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό. Ο μεγαλύτερος τομέας για εφευρέσεις είναι η επεξεργασία νερού, που αποτελεί περίπου το 60% όλων των IPF.

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας τα τελευταία χρόνια είναι η αποτελεσματική επεξεργασία νερού και ιδιαίτερα η αυτοματοποίηση και ο έλεγχος των λειτουργιών επεξεργασίας. Η Ευρώπη έχει ισχυρό προβάδισμα στις εφευρέσεις νερού, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (με 23% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό), την Ιαπωνία (12%), την Κίνα (6%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (5%).

Οι πιο δραστήριες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό είναι η Γερμανία (12%), η Γαλλία (5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), οι Κάτω Χώρες (3%) και η Ιταλία (3%).

Οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν

Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες νερού είναι η εταιρεία Veolia (Γαλλία), η Xylem (ΗΠΑ) και η Kurita (Ιαπωνία). Ωστόσο, η συμβολή των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά, από λιγότερο από 5% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό τη δεκαετία του 1990 σε 14% έως το 2017-21.

Τα κορυφαία πανεπιστήμια / ερευνητικά ιδρύματα είναι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Nanjing (Κίνα) και το CNRS (Γαλλία).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα