Τεχνολογία - Πληροφορική

Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

digital-building-twin-visual-rgb

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Σε αυτό στοχεύει νέο έργο, προϋπολογισμού της τάξης των €124 εκατ., το οποίο θα αποφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που - με τη χρήση νέων τεχνολογιών - σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, θα αυξήσει τη δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να εντοπίζουν με τεκμηριωμένο τρόπο και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.

Το έργο, “Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα”, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €123.988.840, εκ των οποίων τα €23.997.840 θα χρηματοδοτηθούν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, το κράτος θα εντοπίζει περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης

Η συμβολή του εν λόγω έργου είναι καθοριστική για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, που αφορά στο σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίσης, περιλαμβάνει την παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων, καθώς και ο υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και η δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ, στο πλαίσιο του, προβλέπεται η δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.

Τέλος, το νέο έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία.

“Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες), κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, που αποτυπώθηκε σε νόμο του κράτους την περασμένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων”, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: “Προχωρούμε στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και κάθε σύγχρονο μέσο, που παρέχει η τεχνολογία. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλες τις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα χρόνιες παθογένειες με μοναδικό γνώμονα τη νομιμότητα και το όφελος των πολλών”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα