Τεχνολογία - Πληροφορική

Ποια είναι τα μεγαλύτερα tech hubs του πλανήτη το 2024 - Η θέση της Αθήνας

tech-hubs

Παγκόσμια υπερδύναμη για τις startups της τεχνολογίας παραμένει - και - το 2024 η Silicon Valley, με τη δυναμική της “Κοιλάδας του Πυριτίου” να μην αμφισβητείται - επί του παρόντος τουλάχιστον - από κανένα άλλο οικοσύστημα του κόσμου. Για το 2024, όπως άλλωστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας με τις καλύτερες πόλεις για να ιδρύσει κανείς μια startup τεχνολογίας καταλαμβάνουν η Silicon Valley ως νούμερο 1, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.

Μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία tech hubs για νεοφυείς εταιρείες καταλαμβάνουν το Τελ Αβίβ (στην τέταρτη θέση), το Λος Άντζελες (στην Πέμπτη), η Βοστώνη (στην έκτη θέση), η Σιγκαπούρη (στην έβδομη), ενώ το Πεκίνο, η Σεούλ και το Τόκιο είναι οι πόλεις, που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας με τα ισχυρότερα οικοσυστήματα για τις startups.

Παγκόσμια “βασίλισσα” για tech startups η Silicon Valley-Άλμα έκανε το 2024 η Αθήνα ανάμεσα στα αναδυόμενα tech hubs του κόσμου

Το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις, που καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση στη λίστα με τα πρώτα 20 καλύτερα οικοσυστήματα για startups στον κόσμο για το 2024.

Και μπορεί η Αθήνα να μην περιλαμβάνεται στα μεγαλύτερα tech hubs του πλανήτη για τις startups, ωστόσο, η ελληνική πρωτεύουσα όχι μόνο καταφέρνει να βελτιώνει τις επιδόσεις της, αλλά για το 2024 έκανε πραγματικό άλμα ανάμεσα στα ανερχόμενα hubs του πλανήτη για startups.

genome_athens_0

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”, η Αθήνα καταφέρνει να πλασαριστεί το 2024 μεταξύ των θέσεων 51-60 ανάμεσα στα 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενα hubs παγκοσμίως, η καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2023, η ελληνική πρωτεύουσα δεν είχε μπει καν στη λίστα με τα 100 ταχύτερα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups “Top 100 Emerging Ecosystems”. Το 2022, είχε καταλάβει μία θέση μεταξύ της 91ης  και της 100ης στο παγκόσμιο “top 100” με τα αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups του κόσμου, ενώ το 2021 κινήθηκε μεταξύ των θέσεων 71 και 80.

“Η Αθήνα μπήκε το 2024 στα “Top 100 Emerging Ecosystems”, φτάνοντας το εύρος των θέσεων 51-60 το 2024. Ο μονόκερος με την υψηλότερη αξία, η πλατφόρμα fintech Viva Wallet, αποτιμήθηκε στα $1,7 δισ., συμβάλλοντας στην αύξηση της αξίας του οικοσυστήματος”, αναφέρει η έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”.

genome_athens_1

Που κερδίζει πόντους η Αθήνα

Η αξιολόγηση του Startup Genome και του Global Entrepreneurship Network (GEN) δίνει στην Αθήνα την καλύτερή της βαθμολογία στον τομέα “προσβασιμότητα στην αγορά”, όπου η ελληνική πρωτεύουσα παίρνει το “εννιάρι” (στην κλίμακα του 10). 

Σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις του ελληνικού οικοσυστήματος στα άλλα πεδία, που αξιολογούν οι δύο φορείς: για την “απόδοση των νεοφυών εταιρειών”, η Αθήνα παίρνει βαθμολογία “5” (με άριστα το 10), ενώ στο πεδίο “χρηματοδότηση των startups” συγκεντρώνει μόλις έναν βαθμό. Τέλος, η Αθήνα παίρνει βαθμολογία 2 στον τομέα “ταλέντο και εμπειρία”.

Τα αναδυόμενα οικοσυστήματα, σύμφωνα με το εν λόγω report, είναι αυτά που ακολουθούν μετά τις πρώτες 40 θέσεις στη λίστα των πόλεων, οι οποίες είναι οι πλέον ανερχόμενες για τη σύσταση και ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών. Τα συγκεκριμένα hubs βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κορυφαίους παγκόσμιους “παίκτες” τα επόμενα χρόνια - τονίζει το “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”, αναφερόμενο σε περιπτώσεις οικοσυστημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας.

Στην κορυφή της λίστας με τα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Χονγκ Κονγκ, το Δουβλίνο και το Μάντσεστερ.

genome_athens_3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα