Τεχνολογία - Πληροφορική

Σε πιλοτική λειτουργία ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

digital

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε το εμβληματικό έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη του ΤΕΕ, ένα κομβικό έργο για τον  ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την απλοποίηση των διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις με πολλαπλά οφέλη.

Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο συγκεντρώνει και συστηματοποιεί γεωχωρική θεσμική πληροφορία σε μια ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα. Μέσω αυτού, ο πολίτης, ο μηχανικός ή ο επενδυτής, θα μπορεί να λάβει άμεσα ολοκληρωμένη, έγκυρη και ασφαλή πληροφορία, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων του.

Το έργο συγκεντρώνει και συστηματοποιεί γεωχωρική θεσμική πληροφορία σε μια ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον υφιστάμενο χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, το δομημένο περιβάλλον, όρους και περιορισμούς δόμησης, τις ζώνες αντικειμενικής αξίας, καθώς και το καθεστώς προστασίας περιοχών περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου. Η πλατφόρμα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, στους μηχανικούς, αλλά και στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

O Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, μέσα στο έτος, θα μπει σε παραγωγική λειτουργία και θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν απ’ όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα.

Σιωπηλή επανάσταση

“Δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός για το έργο, το οποίο υλοποίησε η Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany Group A/S.  

“Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί, που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Και πρόσθεσε: “Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες, που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Και παράλληλα, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα”.

Εθνικό Μητρώο Υποδομών

 Περιγράφοντας το έργο του  Εθνικού Μητρώου Υποδομών, το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε: “Πρόκειται, επίσης, για ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα. Μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία, άδειες - εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης”.

“Τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο, την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια”, σημείωσε από την πλευρά του, κατά την παρουσίαση του έργου ο Πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα