Τεχνολογία - Πληροφορική

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 18% το 1ο τρίμηνο του 2024

electric-vehicle-ev

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων. Στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους 18% περισσότερα EVs (battery EVs -BEVs και plug-in hybrid EVs -PHEVs) σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το EV Market Tracker της Counterpoint.

Κατά τους αναλυτές, ενώ οι πωλήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι πωλήσεις PHEV διευρύνθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση.

Η Κίνα ηγείται της παγκόσμιας κούρσας των EVs με 28% ανάπτυξη σε ετήσια βάση

Η Κίνα παρέμεινε ο παγκόσμιος ηγέτης στο 1ο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν μέτρια αύξηση 2% έναντι του 2023. Οι δε συνολικές πωλήσεις EVs στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, αλλά οι πωλήσεις BEV μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.

“Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η Tesla και η BYD, κατάφεραν να μειώσουν το κόστος κατασκευής BEV, γεγονός που τους επέτρεψε να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό έχει ασκήσει πίεση σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford και η GM, που αγωνίζονται να μειώσουν το κόστος κατασκευής τους. Αυτές οι εταιρείες έχουν εισαγάγει BEV σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες”, σχολιάζει στο report της η Counterpoint.

Για να μετριάσουν αυτές τις απώλειες, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζουν τους στόχους BEV τους και δίνουν προτεραιότητα στα PHEV. Η αυξημένη υιοθέτηση των PHEV αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους κατασκευής BEV και την επίτευξη των στόχων εκπομπών για την αποφυγή προστίμων.

evs1

Θέμα κόστους

“Το φθηνότερο αρχικό κόστος των PHEV σε σύγκριση με τα BEV και η διαθεσιμότητα μιας δεξαμενής καυσίμου, που εξαλείφει το άγχος της αυτονομίας, ήταν μεταξύ των κύριων λόγων για την υψηλή ζήτηση PHEV”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών.

Όπως σχολιάζουν, τα PHEV είναι διαθέσιμα σε διαφορετικούς τύπους αμαξώματος, όπως sedan, SUV και crossover. Η αγορά PHEV μεσαίας τιμής είναι μια πιο λογική επιλογή για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές τους είναι συγκρίσιμες ή χαμηλότερες από τα περισσότερα BEV. Σε αυτήν την κατηγορία, τα PHEV με τον τύπο αμαξώματος SUV έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

evs2

Οι κατασκευαστές

Παρά την πτώση κατά 9% σε ετήσια βάση, η Tesla ανέκτησε την πρώτη θέση στις πωλήσεις BEV το 1ο τρίμηνο του 2024, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 19%. Ακολούθησαν οι όμιλοι BYD και Volkswagen Group.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των τριών κορυφαίων κατασκευαστών, μόνο η BYD σημείωσε ανάπτυξη (13% ετησίως), ενώ τόσο η Tesla, όσο και η Volkswagen, παρουσίασαν πτώση 9% και 4% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

“Το 2024, η αγορά των EVs είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, ωστόσο υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης και η ετήσια ανάπτυξη μπορεί να πέσει κάτω από το 20%”, είναι η εκτίμηση της Counterpoint για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων κατά το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα