Τεχνολογία - Πληροφορική

Έντονη υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών στην Πληροφορική

software-engineering

Έντονη υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών στον κλάδο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 87,0 (από 108,8 τον Ιανουάριο) και αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα των 105,7 μονάδων).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένισαν σημαντικά τον Φεβρουάριο (στις +8 μονάδες από +28 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Αντίστοιχα, έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς διαμορφώθηκαν στις +8 μονάδες (από +33 μονάδες τον Ιανουάριο).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 87,0 μονάδες

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (από τις +33 μονάδες), ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διαμορφώθηκαν στις +15 μονάδες από +33 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές εξασθένισαν ήπια και διαμορφώθηκαν στις +15 μονάδες.

Συνολικά, στην ελληνική αγορά υπήρξε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, λόγω κυρίως των Κατασκευών και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο υποχώρησε στις 104,8 μονάδες από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών.

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφηκε ισχυρή εξασθένιση των προσδοκιών στις Κατασκευές, αποκλειστικά λόγω των Ιδιωτικών έργων, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται οριακή έως μικρή βελτίωση.

Έντονες αβεβαιότητες

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε οριακά και μειώθηκε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους. “Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης, όπως και του κόστους χρηματοδότησης, ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτές πιέζουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό και τις αναμενόμενες πωλήσεις για ορισμένους από τους εξωστρεφείς κλάδους και καθιστούν τις προσδοκίες σχετικά ευμετάβλητες”, αναφέρει η Οικονομική Έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο. Γενικά, πάντως, όπως επισημαίνει η έκθεση, στον επιχειρηματικό τομέα κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχει τάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στα νοικοκυριά, όμως, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει.

“Συνολικά, η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας βραχυχρόνια, αλλά κυρίως από το εάν δημιουργούνται συνθήκες σταθερής αναπτυξιακής πορείας της μεσοπρόθεσμα”, σημειώνει το Ινστιτούτο.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Εξασθένιση του δείκτη οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Φεβρουάριο και σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης των προσδοκιών σε Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και Κατασκευές, καθώς οι προσδοκίες στη Βιομηχανία διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ήπια.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,2) με τα αποθέματα σε μεγάλο ποσοστό να έχουν διογκωθεί, γεγονός που υποδεικνύει υποχώρηση στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ αντίθετα οι προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν.

Το Λιανικό εμπόριο (-1,0) υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και των αποθεμάτων, με τις προσδοκίες για την μελλοντική κατάσταση να διατηρούνται αμετάβλητες. Στις Υπηρεσίες, οι προσδοκίες εξασθένισαν έντονα (-1,6), ως αποτέλεσμα της εξασθένισης όλων των επιμέρους παραγόντων, που συνθέτουν τον δείκτη.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε (-0,6) ως αποτέλεσμα των απαισιόδοξων προσδοκιών τόσο του επιπέδου παραγγελιών, όσο και των προβλέψεων για την απασχόληση. Τέλος, όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η μικρή βελτίωση του δείκτη (+0,4) οφείλεται στις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την τρέχουσα κατάσταση τους και τις προθέσεις τους για μείζονες αγορές, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις χαμηλές προσδοκίες τους για την γενικότερη κατάσταση της χώρας, με τις εκτιμήσεις για την μελλοντική τους κατάσταση να διατηρούνται αμετάβλητες.  

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά στην Ιταλία (-1,6) και ηπιότερα στη Γερμανία (-0,6) και την Πολωνία (-0,5), ενώ βελτιώθηκε σημαντικά στην Ολλανδία (+1,7) και διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος στη Γαλλία (-0,3) και στην Ισπανία (-0,2).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα