Τεχνολογία - Πληροφορική

Η Πληροφορική, ο κλάδος με τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

people_laptops_3

Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο τομέας της Πληροφορικής. Παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο του ΙΤ, η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος για το 4ο τρίμηνο σε επίπεδο προσλήψεων, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%.

Είναι προφανές ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και οι νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο του ΙΤ. Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς, που ανήκουν στην υποκατηγορία του “Επικοινωνιακού Εξοπλισμού” (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%).

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτη δυναμική όσον αφορά την απασχόληση (29%) καταγράφει ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός). Στη δυναμική αυτή συμβάλουν οι νέες ανάγκες που προέκυψαν για είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες στη μεταπανδημική περίοδο.

Παρατηρείται αύξηση δημιουργίας νέων σημείων πώλησης καταναλωτικών αγαθών και αλυσίδων, που εκτοξεύουν στο +50% την αύξηση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο.

Σημαντική αύξηση στις προοπτικές απασχόλησης (+100%) εντοπίζεται και στο online & direct marketing retail, στην κατηγορία “Κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, είδη πολυτελείας” (+50%), στις υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου όπως γυμναστήρια, spa (+100%) κ.ά.

Επιπλέον, στον κλάδο της Υγείας και των Βιο-επιστημών, αν και 84% των εργοδοτών έχει δυσκολία ανεύρεσης στελεχών ο τομέας βρίσκεται στην 3η θέση από πλευράς προοπτικών απασχόλησης με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο +28%.

manpowerh1_2023_a


Ποιοι κλάδοι προσλαμβάνουν

Η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν προοπτικές απασχόλησης 24%, ωστόσο το 96% των οργανισμών δυσκολεύεται να βρει ταλέντα. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν προοπτικές απασχόλησης 9% ενώ οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας αποτυπώνουν αρνητικό πρόσημο (-6%).

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο “Βιομηχανία και Κατασκευές” φτάνουν στο +3%, ενώ οι ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στα “Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά” (-9%).

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, συνολικά οι εργοδότες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO, που δείχνει τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, να φτάνει στο +18%.

Από πλευράς εργοδοτών, το 29% αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 17% μείωση, ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή το 4ο τρίμηνο του 2023.

manpowerh1_2023_b


Ο ρόλος των ΜμΕ

Η Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ManpowerGroup δείχνει, στο μεταξύ, ότι η πιο ισχυρή περιφέρεια στη χώρα σε επίπεδο πωλήσεων είναι η Βόρεια Ελλάδα, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21 (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τις προοπτικές απασχόλησης που προσφέρουν, ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις. Οι Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με τον δείκτη ΝΕΟ να φτάνει στο 33, αυξημένος κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εικόνα παγκοσμίως

Με σταθερές προοπτικές σε όλες τις περιοχές, οι εργοδότες στη Βόρεια Αμερική αναμένουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων (+35%), ενώ ακολουθεί η Ασία-Ειρηνικός (+32%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (+31%.

Στην περιοχή της ΕΜΕΑ, οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν χαμηλές, αλλά σταθερές (+25%), με αύξηση +3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

manpowerh1_2023_c

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα