Έρευνες - Μελέτες

Ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς Πληροφορικής κατά 2,1% το 2014 - Στα $3,7 τρις οι δαπάνες για IT φέτος

technology123_s





“Αρρυθμίες” συνεχίζει να καταγράφει η παγκόσμια βιομηχανία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία θα καταγράψει μεν άνοδο φέτος κατά 2,1%, με τις δαπάνες ΙΤ να υπολογίζονται σε $3,7 τρις, ωστόσο, η εν λόγω επίδοση συνιστά αναθεώρηση επί τα χείρω των αρχικών εκτιμήσεων. Το “ψαλίδισμα” των αρχικών προσδοκιών, που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,2%, αποδίδεται στην επιβράδυνση της διεθνούς αγοράς των Συσκευών και των Data Centre Systems. Για δε το επόμενο έτος, ο πήχης για την αγορά ΤΠΕ μπαίνει στα $3,9 τρις, επίδοση βελτιωμένη κατά 3,7% έναντι της φετινής (Πίνακας).

Η συμπίεση των τιμών, ελέω ανταγωνισμού, η έλλειψη διαφοροποίησης μεταξύ των προϊόντων και η -συνεχώς αυξανόμενη - παρεχόμενη γκάμα εναλλακτικών λύσεων είναι οι αιτίες, που αποδυναμώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της διεθνούς αγοράς Πληροφορικής. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Gartner και το “Worldwide IT Spending Forecast”, που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία, η μακροπρόθεσμη προοπτική του κλάδου παραμένει θετική, με το πλήρες “come back” να αναμένεται το διάστημα 2015 - 2018, οπότε και εκτιμάται ότι οι δαπάνες για ΙΤ θα σταθεροποιηθούν στα συνήθη επίπεδα τους.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της Gartner, η αγορά της Πληροφορικής, διεθνώς, εισέρχεται, πλέον, στην τρίτη φάση ανάπτυξης της. Πλέον, ο ρόλος του ΙΤ μετατοπίζεται και εστιάζει στο μετασχηματισμό του αναπτυξιακού και επιχειρηματικού μοντέλου – διεθνώς - με βάση τις δυνατότητες, που παρέχει αυτό που αποκαλούμε “digitalization”. Ο παραπάνω ρόλος της αγοράς ΙΤ διατρέχει κάθετα όλες τις επιμέρους αγορές από το hardware και το software μέχρι τις Υπηρεσίες Πληροφορικής και τις αγορές Τηλεπικοινωνιών.

Υποτονική η αγορά συσκευών
Η αγορά των συσκευών (συμπεριλαμβανομένων PCs, ultramobiles, κινητών τηλεφώνων, tablets και printers) θα διατηρήσει μεν σταθερές τις επιδόσεις της, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, ο κλάδος των συσκευών θα ενισχυθεί κατά 1,5% σε σχέση με το 2013 (οπότε είχε καταγράψει άνοδο κατά 1,1% έναντι του περασμένου έτους), με την αξία της αγοράς να εκτιμάται φέτος στα $685 δις. Η ασθενέστερη του αναμενόμενου επίδοση συνδέεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνεχή πτώση των τιμών τόσο στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, όσο και στα tablets. Πάντως, για το επόμενο έτος αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη, κατά 5,8%, σε σχέση με φέτος, με την αξία της αγοράς να τοποθετείται για το 2015 στα $725 δις. 

Βελτιωμένες οι Υπηρεσίες Πληροφορικής
Αντοχές στην οικονομική κρίση συνεχίζει να επιδεικνύει η αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής, η οποία έμεινε μεν σταθερή το 2013, αλλά για φέτος προσβλέπει σε άνοδο κατά 3,8% στα $967 τρις, ενώ για το επόμενο έτος η εκτίμηση είναι για ανάπτυξη κατά 3,8% στο $1 τρις. Οι αναλυτές, πάντως, εξηγούν ότι οι ισορροπίες στον συγκεκριμένο τομέα παραμένουν “εύθραυστες”, καθώς, για παράδειγμα, ο κλάδος του IT outsourcing αναπτύσσεται με βραδύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς. Η Gartner παρατηρεί, εξάλλου, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες cloud σε κάποιες αγορές ήδη “κανιβαλίζουν” τον παραδοσιακό τομέα των υπηρεσιών outsourcing για data center. 

Σε άνοδο το Επιχειρηματικό Λογισμικό
Εξαιρετικό δυναμισμό προβλέπεται να δείξει φέτος ο τομέας του Επιχειρηματικού Λογισμικού, ο οποίος υπολογίζεται να φτάσει διεθνώς τα $321 δις το τρέχον έτος, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 6,9% έναντι του 2013. Για δε το επόμενο έτος, προβλέπεται νέα άνοδος κατά 7,5% στα $344 δις. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος βρέθηκε στο πεδίο με τα θετικά πρόσημα και το 2013, οπότε ενισχύθηκε κατά 5,1% στα $300 δις. Η ελαφρά αυξημένες προσδοκίες για το Λογισμικό Υποδομών, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ισορροπήσουν την αναμενόμενη μικρή πτώση στην αγορά του Λογισμικού Υποδομών.  

Οριακά τα data center systems
Οριακή μόνο βελτίωση, που ποσοστιαία τοποθετείται στο 0,4% σε σχέση με το 2013, αναμένουν οι αναλυτές της Gartner για την αγορά των Συστημάτων για Data Centers, η αξία της οποίας εκτιμάται φέτος στα $140 δις. Ανάλογη πορεία προβλέπεται και για το 2015, οπότε η αγορά θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά κατά 2,9% στα $144 δις. Οι λελογισμένοι επενδυτικοί προϋπολογισμοί ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και φορέων του Δημοσίου, επηρεάζουν δυσμενώς τη συγκεκριμένη κατηγορία της αγοράς ΙΤ, η οποία “βάλλεται”, επίσης, από τις χαμηλότερου κόστους εναλλακτικές, που προσφέρει το cloud.

Σταθερές οι Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών
Μηνύματα σταθεροποίησης, με αμυδρές ελπίδες ανάκαμψης ουσιαστικά από το 2015 εκπέμπει η αγορά των Υπηρεσιών για Τηλεπικοινωνίες. Ο κλάδος θα κινηθεί οριακά ανοδικά φέτος, κατά 0,7%, με την αξία της αγοράς να εκτιμάται στο $1,635 τρις σε αντίθεση με το 2013, οπότε μειώθηκε κατά 1,2% στο $1,624 τρις. Για δε το 2015, οι εκτιμήσεις της Gartner κάνουν λόγο για άνοδο κατά 2% στο $1,668 τρις.

Ευάλωτος θα παραμείνει ο τομέας των υπηρεσιών φωνής, καθώς το ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) εκτιμάται ότι θα διολισθήσει κατά 10% ετησίως έως το 2018, αντανακλώντας τις περικοπές των καταναλωτών στα τηλεπικοινωνιακά τους κόστη, που συνδέονται με κλήσεις φωνής.  


Πηγή: Gartner (Ιούλιος 2014)


Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014