1 στους 3 Έλληνες έχει πέσει θύμα phishing
Ευάλωτοι στις διαδικτυακές απειλές παραμένουν οι Έλληνες χρήστες, με 3 στους 4 (το 75,5%) να έχουν αποτελέσει στόχο επίθεσης phishing και 1 στους 3, (το 32%) να έχει πέσει θύμα μιας επίθεσης phishing.
6 στους 10 Έλληνες χρήστες κοινοποιούν δημόσια προσωπικές πληροφορίες στους λογαριασμούς τους στα social mediaΣύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα της Kaspersky σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν γνωρίζουν τι είναι το phishing. Στο μεταξύ, σχεδόν 7 στους 10 (68%) θεωρούν ότι έχουν επαρκείς γνώσεις στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.
Στο σύνολο του δείγματος, το 67,8% των χρηστών δήλωσε ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο επίθεσης phishing, ενώ το 19,17% έχει πέσει θύμα επίθεσης phishing. “Σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων χρηστών ανέφερε ότι έπεσε θύμα επίθεσης phishing σε σύγκριση με το συνολικό δείγμα, αναδεικνύοντας έτσι ένα πιθανό έλλειμα επαρκούς προστασίας από τη μεριά των Ελλήνων χρηστών”, αναφέρει η Kaspersky.
Στόχο της έρευνας της εταιρείας αποτέλεσε, επίσης, η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους οι χρήστες ανταποκρίνονται στις επιθέσεις phishing. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, 1 στους 4 Έλληνες χρήστες, που πέφτουν θύματα επίθεσης phishing, μοιράζεται το γεγονός αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα ο κοινωνικός του κύκλος.
Τι κάνουν τα θύματα
Η πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών (62,93%) μπλοκάρει απλώς το email ή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου προήλθε ο σύνδεσμος phishing, με το 49,69% να αναζητά τη διεύθυνση ή τον αριθμό προέλευσης του phishing μηνύματος στο Google. Στο μεταξύ, μόλις το 31,16% του δείγματος στέλνει αναφορά στην εταιρεία ή τον οργανισμό που ο σύνδεσμος phishing επιχειρεί να μιμηθεί.
Στο σύνολο του δείγματος, οι περισσότεροι ενήλικες (ηλικίας 16-55+) δηλώνουν ότι διαθέτουν γνώσεις σχετικά με τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας (60%). Ωστόσο, όπως προκύπτει, επικρατεί μια γενικευμένη στάση εφησυχασμού μεταξύ των συμμετεχόντων, με 1 στους 5 (22%) να έχει πέσει θύμα επίθεσης phishing, αλλά μόνο το 21% να έχει λάβει μέτρα ακόμη και αφού έχει υποστεί παραβίαση.
Πληροφορίες στο Διαδίκτυο
Επιπλέον, στο σύνολο του δείγματος, η πλειονότητα των συμμετεχόντων μοιράζεται αφελώς προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο παρ’ ότι γνωρίζει τους κινδύνους. Σχεδόν 3 στους 4 (74%), που παραδέχονται ότι έχουν πέσει θύμα επίθεσης phishing, δηλώνουν ότι κοινοποιούν δημόσια στους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα και ο τόπος διαμονής τους.
Αντίστοιχα υψηλός είναι ο αριθμός των Ελλήνων χρηστών, που μοιράζεται κρίσιμες προσωπικές πληροφορίες, με 6 στους 10 (61,8%) να δηλώνουν ότι οι πληροφορίες για το όνομα και τον τόπο διαμονής τους, περιλαμβάνονται δημόσια στον λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους.
Ταυτόχρονα, εξίσου ανησυχητικό είναι το ότι το 69% των ενηλίκων χρηστών του δείγματος, που έχει πέσει θύμα phishing, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως κωδικούς προσωπικές πληροφορίες, όπως η αγαπημένη τους ομάδα ποδοσφαίρου και το όνομα του πρώτου κατοικίδιου ζώου, προκειμένου να τους θυμούνται με ευκολία.