Έρευνες - Μελέτες

Το Φθινόπωρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

digital-euro

Το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το ψηφιακό ευρώ, μετά από τη διετή περίοδο έρευνας της Ευρώπης για την έκδοση ή μη του digital euro. 

Τι δείχνει η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ψηφιακό ευρώ“Το Ευρωσύστημα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι ένα ψηφιακό ευρώ είναι κατάλληλο σε μια ψηφιακή οικονομία. Η απόφαση μας για το μέλλον του έργου θα ληφθεί το φθινόπωρο”,
σχολίασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, ο οποίος προεδρεύει της Task Force υψηλού επιπέδου για το ψηφιακό ευρώ.

 

Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση προόδου της κεντρικής τράπεζας για το ψηφιακό ευρώ, αυτό θα είναι δυνητικά διαθέσιμο αρχικά σε κατοίκους της ζώνης του ευρώ, εμπόρους και κυβερνήσεις. Πρόσβαση ενδέχεται να έχουν και πολίτες μη κάτοικοι της ζώνης του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν λογαριασμό σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ (PSP).

 

Σε περαιτέρω εκδόσεις, οι καταναλωτές από επιλεγμένες τρίτες χώρες θα μπορούσαν, επίσης, να έχουν πρόσβαση, ανάλογα με τους κανόνες προσβασιμότητας, που θα καθοριστούν στο νομοθετικό πλαίσιο για ένα ψηφιακό ευρώ.

 

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί μέσω των υφιστάμενων τραπεζικών εφαρμογών και της εφαρμογής του Ευρωσυστήματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει, επίσης, ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω PSP, όπως ορίζεται στην οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2).

 

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ μέσω υπαρχουσών τραπεζικών εφαρμογών ή μέσω μιας εφαρμογής που παρέχεται από το Ευρωσύστημα, που προσφέρει ένα εναρμονισμένο σημείο εισόδου για βασικές λειτουργίες πληρωμής, που παρέχονται από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

 

Πρόσθετες υπηρεσίες

Η έκθεση προόδου επισημαίνει εξάλλου ότι εποπτευόμενοι μεσάζοντες - π.χ. τράπεζες που διανέμουν ψηφιακό ευρώ - θα πρέπει να παρέχουν ένα σύνολο υποχρεωτικών βασικών υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληρωμές υπό όρους ή τη δυνατότητα διαχωρισμού των πληρωμών από άτομο σε άτομο μεταξύ πολλών μερών.

 

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι συννομοθέτες.

 

Ψηφιακό πορτοφόλι

Η ΕΚΤ δημοσίευσε, επίσης, τα ευρήματα μελέτης σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού ψηφιακού πορτοφολιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να δοκιμάσουν ορισμένες από τις δυνατότητες του ψηφιακού πορτοφολιού, που παρουσιάστηκαν.

 

Η σχετική έκθεση δείχνει ότι οι μεταφορές χρημάτων από άτομο σε άτομο - που διατίθενται σε όλη τη ζώνη του ευρώ - θεωρούνται βασικό χαρακτηριστικό για ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Οι πληρωμές εκτός σύνδεσης, οι οποίες επί του παρόντος δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, θεωρούνται χρήσιμη δυνατότητα όταν, για παράδειγμα, κάποιος έχει περιορισμένη συνδεσιμότητα. 

 

Το μέλλον του ψηφιακού ευρώ

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστούσε σε καμία περίπτωση τα μετρητά, αλλά θα συμπλήρωνε τη λειτουργία τους. Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε παράλληλα με τα μετρητά ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη επιθυμία των καταναλωτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια.

 

Επιπλέον, η θέση της ΕΚΤ είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται, κυρίως, ως μέσο πληρωμής και δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μέσο χρηματοοικονομικών επενδύσεων και ότι οι εποπτευόμενοι ενδιάμεσοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείρισή του.

 

Στην ερώτηση αν το ψηφιακό ευρώ θα βασίζεται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology - DLT), όπως είναι η τεχνολογία blockchain, η ΕΚΤ έχει απαντήσει ότι το Ευρωσύστημα δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνολογίες για τους σκοπούς της έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται λύσεις τόσο σε κεντρική, όσο και σε αποκεντρωμένη βάση, όπως η τεχνολογία DLT. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.