Έρευνες - Μελέτες

Κεφάλαια $23,7 δισ. σε ένα τρίμηνο προσέλκυσαν οι ευρωπαϊκές startups

startups

Φρένο στην ακμάζουσα και πολλά υποσχόμενη για τους επενδυτές αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη βάζει, πλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές κινήθηκαν έντονα θετικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, με την οικονομική αβεβαιότητα και την πληθωριστική έξαρση να φρενάρει, ωστόσο, την αγορά κατά το 2ο τρίμηνο του έτους. 

 

Κατά 38% μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες το δεύτερο τρίμηνο του 2022Πρακτικά, οι startups της Ευρώπης προσέλκυσαν λιγότερα κεφάλαια, κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, με τον πόλεμο να αποσυντονίζει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε στάση αναμονής. Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου τρέχοντος έτους, οι startups ανά την Ευρώπη προσέλκυσαν χρηματοδοτήσεις $23,7 δισ., ποσό το οποίο υπολείπεται, ωστόσο, έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης με χρηματοδοτήσεις $38 δισ.

 

Αν και στη σκιά του πολέμου, οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση για παράδειγμα με το 2020. Οι αναλυτές του Crunchbase σχολιάζουν ότι χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων το 2ο τρίμηνο του 2022 είναι κατά τουλάχιστον $10 δισ. υψηλότερες από κάθε τρίμηνο το 2020.

 

Παρά την αναταραχή που προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups ο πόλεμος, ο ρυθμός παραγωγής νέων μονόκερων (εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) συνέχισε να είναι θετικός. Το 2ο τρίμηνο του 2022 “γεννήθηκαν” στην Ευρώπη 21 νέα unicorns συνολικά, ανεβάζοντας το σύνολο των ευρωπαϊκών μονόκερων σε 187 εταιρείες.

 

Ο ρυθμός αύξησης των unicorns της Ευρώπης το εξεταζόμενο διάστημα ήταν ανάλογος αυτού των τελευταίων ετών, αφού και το 1ο τρίμηνο του 2022, όπως άλλωστε και το 2021, ανά τρίμηνο δημιουργούνται περί τους 20 με 26 μονόκερους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

 

Νέοι μονόκεροι στη γειτονιά μας

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία, που εντάχθηκε στο club των unicorns της Ευρώπης το 2ο τρίμηνο του 2022, ήταν η εταιρεία πληρωμών SumUp με έδρα το Λονδίνο, η οποία συγκέντρωσε $624 εκατ., σε νέο γύρο του οποίου ηγήθηκε η Bain Capital Tech Opportunities, με την αποτίμησή της να φτάνει πλέον τα $8,5 δισ.

 

Πάντως, η τρέχουσα παγκόσμια ύφεση στις χρηματοδοτήσεις έρχεται να επηρεάσει - όπως είναι αναμενόμενο - τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών startups. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι η Klarna - ο πιο πολύτιμος ευρωπαϊκός μονόκερος στο The Crunchbase Unicorn Board - συγκεντρώνει χρηματοδότηση σε αποτίμηση $6,5 δισ., όταν η εταιρεία είχε αποτιμηθεί τον Ιούνιο του 2021 σε $45,5 δισ.

 

Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης της χρηματοδότησης αφορούσε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τελικού σταδίου και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι οποίες μειώθηκαν κατά $13 δισ. Τα προηγούμενα στάδια χρηματοδότησης, ενώ εξακολουθούσαν να είναι μειωμένα από έτος σε έτος, επηρεάστηκαν λιγότερο δραματικά.

 

Πιο ανθεκτική η Ευρώπη

Οι αναλυτές παρατηρούν, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή αγορά των startups διολισθαίνει στην κρίση με βραδύτερους ρυθμούς έναντι π.χ. των ΗΠΑ ή του παγκόσμιου μέσου όρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, παγκοσμίως, είχαν αρχίσει να υποχωρούν ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2022, όταν η Ευρώπη είχε ακόμη θετικό πρόσημο.

Για την ακρίβεια, το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν το καλύτερο στην πρόσφατη ιστορία του οικοσυστήματος των startups, οι οποίες προσέλκυσαν κεφάλαια άνω των $30 δισ.

 

Σε γεωγραφική βάση, τα περισσότερα κεφάλαια των Venture Capitals προς την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη  Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία ήταν τα αμέσως πιο ελκυστικά νεοφυή οικοσυστήματα για τους επενδυτές.

 

“Δεδομένης της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος, όταν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς, αναμένουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν”, προβλέπουν οι αναλυτές, κοιτώντας προς το χρηματοδοτικό μέλλον του οικοσυστήματος.