Παγίδες κυβερνοασφάλειας κρύβουν τα social media
Με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της γης, ήτοι κάτι περισσότερό από 1,6 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι προφανές ότι τα social media έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών παγκοσμίως.
Σήμερα, πάνω από τον μισό πληθυσμό παγκοσμίως χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης“Ωστόσο, παρ’ όλο που αυτές οι πλατφόρμες μπορεί να είναι διασκεδαστικές και αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο ανταλλαγής εμπειριών με φίλους, παρουσιάζουν επίσης έναν δυνητικά επικίνδυνο κίνδυνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”, προειδοποιεί η Check Point Software.
Η εταιρεία εντοπίζει τέσσερα πολύ συνηθισμένα λάθη κατά τη χρήση των Social Media και συνιστά την προσοχή των χρηστών. Η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών, η απάντηση σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, το ανεξέλεγκτο πάτημα οποιουδήποτε συνδέσμου και ο μη έλεγχος των διευθύνσεων URL είναι τα λάθη, που μπορούν να οδηγήσουν στην παραβίαση των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέσσερις κίνδυνοι
Οι τέσσερις κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου, που πρέπει να έχουν κατά νου οι χρήστες για ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι:
“- Κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών: πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες. Οπλισμένοι με αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν πολλαπλές εκστρατείες phishing ή ακόμη και να κλέψουν μετρητά.
Αν προσθέσουμε σε αυτό, το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία σύνδεσης για διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η κλοπή διαπιστευτηρίων δίνει στους χάκερς δυνητική πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα.
- Προσέξτε τα ανεπιθύμητα μηνύματα επαναφοράς κωδικού πρόσβασης: Υπάρχουν τόσες πολλές κοινωνικές πλατφόρμες σήμερα που είναι πολύ εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει κάποιο περιστατικό με κάποια από αυτές και αυτό είναι το σημείο όπου οι χάκερ μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Αν λάβετε ένα email που σας ζητά να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, ακόμη και αν δεν το έχετε ζητήσει, η πρώτη σας παρόρμηση είναι να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και να τον επαναφέρετε.
Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να δώσει στον εγκληματία του κυβερνοχώρου πρόσβαση σε ολόκληρο το λογαριασμό σας. Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να μεταβείτε απευθείας στη σελίδα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (μην κάνετε κλικ στον σύνδεσμο του email) και να ανανεώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας από την ίδια σελίδα (και στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο και για άλλους λογαριασμούς στους οποίους έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης)”.
Κλικ σε κάθε σύνδεσμο
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά συνδέσμους για να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να έχουν τη μορφή ενός αθώου φαινομενικά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS.
Εάν λάβετε έναν τέτοιο σύνδεσμο, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να μεταβείτε στον εν λόγω ιστότοπο, μέσω του συνηθισμένου σας προγράμματος περιήγησης, και να ελέγξετε για τυχόν μηνύματα εκεί, αντί να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS.
- Μη έλεγχος των διευθύνσεων URL: Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι για να κλέψουν τα δεδομένα σας είναι να αλλάξουν μια διεύθυνση URL για να την κάνουν να μοιάζει με το γνήσιο προϊόν.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, οι χάκερ μπορούν να πείσουν έναν χρήστη να επισκεφθεί έναν ιστότοπο που θεωρούν αξιόπιστο, όπως η σελίδα του στο Facebook, όπου στη συνέχεια του ζητείται να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του, για να τον ανακατευθύνουν σε έναν κλωνοποιημένο ιστότοπο, ώστε να μπορέσουν να κλέψουν όσες πληροφορίες θέλουν.
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτών των απατών , είναι σημαντικό να ελέγχετε τις διευθύνσεις URL στις οποίες έχετε πρόσβαση, βεβαιώνοντας ότι ο ιστότοπος διαθέτει πιστοποιητικό ασφαλείας SSL. Εάν διαθέτει πιστοποιητικό ασφαλείας, θα δείτε το γράμμα "s" στη γραμμή διευθύνσεων.
Έτσι, θα πρέπει να γράφει: Error! Hyperlink reference not valid.. Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, κάθε εμπιστευτική πληροφορία που αποστέλλεται μεταξύ δύο συστημάτων προστατεύεται και αυτό εμποδίζει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που μεταφέρονται, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσωπικές.