Η Κίνα η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τη βιομηχανία των smartphones
Αδιαμφισβήτητη παγκόσμια υπερδύναμη για την αγορά των smartphones παραμένει η Κίνα, που κρατά τα σκήπτρα, ως η χώρα με τους περισσότερους χρήστες “έξυπνων” κινητών διεθνώς. Με περισσότερους από 950 εκατ. χρήστες smartphones, η κινεζική αγορά είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Ινδίας, των ΗΠΑ και της Ινδονησίας μαζί.
Με περισσότερους από 950 εκατ. χρήστες, η κινεζική αγορά είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Ινδίας, των ΗΠΑ και της Ινδονησίας μαζίΤο γεγονός αυτό επιβεβαιώνει γιατί το σύνολο των κατασκευαστών smartphones, παγκοσμίως, έχουν αναγορεύσει την Κίνα σε “Μέκκα” των πωλήσεων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Newzoo, τις οποίες δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών Statista, η Κίνα είναι πολύ μπροστά από όλες τις άλλες χώρες όσον αφορά τους χρήστες smartphones, με 954 εκατ. χρήστες.
Τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέχει η Ινδία, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των χρηστών smartphones παγκοσμίως και συγκεκριμένα 493 εκατ. Την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών για τη βιομηχανία των “έξυπνων” κινητών καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 274 εκατ. χρήστες, ενώ ακολουθεί η Ινδονησία με 170 εκατ. χρήστες smartphones.
Η Βραζιλία με 119 εκατ. χρήστες, η Ρωσία με 102 εκατ., η Ιαπωνία με 83 εκατ. χρήστες και το Μεξικό με 75 εκατ. είναι οι επόμενες ισχυρές δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς smartphones, ενώ το Βιετνάμ με 67 εκατ. και η Γερμανία με 66 εκατ. χρήστες συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα.
Συν 6% οι πωλήσεις το 2021
Η βιομηχανία των smartphones, παρά τις ελλείψεις βασικών εξαρτημάτων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χαμηλή διαθεσιμότητα αποθεμάτων, διατήρησε ανοδικό ρυθμό το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Gartner, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις smartphone ανέκαμψαν το 1ο εξάμηνο του 2021, μετά από πτώση 12,5% το 2020. Ωστόσο, οι ελλείψεις εξαρτημάτων και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανέκοψαν την έντονα θετική πορεία των πωλήσεων του 1ου εξαμήνου του 2021, κατά τους επόμενους έξι μήνες.
“Η βελτιωμένη καταναλωτική προοπτική, η μείωση της ζήτησης το 2020 σε μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αυτή η τάση αντιστράφηκε το 2ο εξάμηνο του έτους. Τα χαμηλά αποθέματα σε δημοφιλή μοντέλα ανέβαλλαν ορισμένες από τις πιθανές πωλήσεις για το 2022”, σχολιάζει η Gartner.
Πάντως και οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές smartphones του κόσμου είδαν το 2021 τις πωλήσεις τους να αυξάνονται: Samsung +7,6%, Apple +19,7%, Xiaomi +29,8%, Oppo +23,7% και Vivo +26,7%.
Η μεγαλύτερη διείσδυση του 5G και η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης των συσκευών, που υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία, αναμένεται να ενισχύσουν την παγκόσμια αγορά smartphones και το 2022 - υπό την αίρεση πάντα της γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία.