Οι Έλληνες από τους πιο σκεπτικιστές παγκοσμίως για την τεχνητή νοημοσύνη
Από τους πλέον προβληματισμένους λαούς, παγκοσμίως, όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι Έλληνες. Στη χώρα μας, σχεδόν 1 στους 2 πολίτες (48%) εκφράζουν σκεπτικισμό για τον ρόλο της ΤΝ στην καθημερινότητά τους.
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 2 Έλληνες αισθάνεται σκεπτικισμό και αμφιβολία για την ΤΝ - Μόλις οι 3 στους 10 έχουν θετικό συναίσθημαΠρόκειται για το πιο υψηλό ποσοστό ανάμεσα σε 18 χώρες ανά τον κόσμο. Συγκρίνοντας 18 χώρες, που συμμετείχαν σε έρευνα της Focus Bari, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε συναίσθημα σκεπτικισμού προς την ΤΝ.
Ακολουθεί με ποσοστό 40% η Γερμανία και με 39% η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Οι λιγότερο σκεπτικιστές σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι Κινέζοι με ποσοστό 14% και οι κάτοικοι της Ινδονησίας με μόλις 9%.
Το συναίσθημα της αποδοχής προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερες ομάδες πληθυσμού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης με ποσοστό 23%. Το Μεξικό είναι στην πρώτη θέση με 38% και τελευταία η Γαλλία με μόλις 7%.
Το συναίσθημα του φόβου προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερη αναλογία κοινού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να τοποθετείται δεύτερη στην κατάταξη με 28%, με πρώτη την Πολωνία με ποσοστό 29%. Τελευταία στο αίσθημα φόβου η Κίνα με ποσοστό μόλις 8%.
Θετικά συναισθήματα
Από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο οι 3 στους 10 Έλληνες έχουν θετικά συναισθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι 2 στους 10 τοποθετούνται αρνητικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί στους Έλληνες σε ποσοστό 32% θετικά συναισθήματα, ενώ σε ποσοστό 48% δημιουργεί σκεπτικισμό και αμφιβολία.
Επιπλέον, οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 20% απαντούν ότι έχουν αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 23% αισθάνεται αποδοχή και το 21% αισιοδοξία. Αντίθετα, το 26% νιώθει φόβο και άγχος, το 15% σύγχυση, ενώ υπάρχει και ένα 17% που θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη περιττή.
Εκτός ελέγχου
Ως προς τις απόψεις για την ΤΝ, οι τρεις στους πέντε Έλληνες έχουν ανάμεικτες, μόλις 14% θετικές και 23% μόνο αρνητικές. Η επικρατέστερη άποψη για την ΤΝ (51%) είναι ότι μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου ή/και να βρεθεί σε “λάθος χέρια” (παγκόσμια τάση).
Στο μεταξύ, το 50% νιώθει φόβο μην χαθεί ο έλεγχος, ενώ μόλις το 25% υποστηρίζει ότι θα εξελίξει την κοινωνία. Συνολικά, το ελληνικό κοινό είναι σχετικά “μοιρασμένο” όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, καθώς το 29% εμφανίζεται περισσότερο θετικό και το 40% εξίσου θετικό και αρνητικό.
Ταυτόχρονα, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει καλός γνώστης της ΤΝ και των δυνατοτήτων της. Στο μεταξύ, αν και μια σημαντική μερίδα απαντά ότι γνωρίζει αρκετά, σχεδόν ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα. Στην Ελλάδα, ο προβλεπόμενος αντίκτυπος της ΤΝ είναι πιο θετικός μεταξύ όσων δηλώνουν ενήμεροι με το θέμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι (παγκόσμια τάση).
Ωστόσο, είναι λίγοι οι κλάδοι που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση παρά στον ανθρώπινο παράγοντα/εξειδικευμένο επαγγελματία.