Έρευνες - Μελέτες

Σημαντική βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technology_1

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Οκτώβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες από 72,4 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, ενώ κινήθηκε σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, όταν κινούνταν στις 67,2 μονάδες.

 

Σημαντική ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον ΟκτώβριοΟι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν σημαντικά και στράφηκαν σε θετικές στις +21 μονάδες (από -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο). Παράλληλα στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, οι ήπια αρνητικές εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 46 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +21 μονάδες.

 

Την ίδια στιγμή και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά και από κανονικές για την εποχή διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση που ενισχύθηκαν κατά 23 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +36 μονάδες. Ταυτόχρονα, εντάθηκαν περαιτέρω οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές και κινήθηκαν στις +43 μονάδες (από +13 μονάδες τον Σεπτέμβριο).

 

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Οκτώβριο, μία στις πέντε επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 14% να επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα λειτουργίας, ενώ το 32% αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού.

 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Συνολικά, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε επιστροφή του δείκτη οικονομικού κλίματος σε άνοδο, αλλά με νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μετά από τη μικρή διόρθωση του Σεπτέμβριου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε τον Οκτώβριο στην ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 112,4 μονάδες, όπως άλλωστε συνέβη στην Ευρωζώνη και γενικότερα την Ε.Ε.

 

Η ενίσχυση προήλθε από σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στο Λιανικό εμπόριο, η οποία αντιστάθμισε τη νέα εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της αρνητικής τάσης της από τον Ιούνιο, αλλά και την ήπια υποχώρηση στον κλάδο των Κατασκευών.

 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αυξημένη κίνηση στο λιανικό εμπόριο και η παρατεταμένη ισχυρή άνοδος του τουρισμού, είναι βασικές αιτίες αυτών των τάσεων. Σημειώθηκε, όμως, νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τάση που συνεχίζεται για πέμπτο μήνα.

 

“Αυτή η εξέλιξη, που έχει πλέον συστηματικά χαρακτηριστικά, αντανακλά την ανησυχία των νοικοκυριών για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους μετά την πανδημία και καθώς τα περιθώρια για άμεσα μέτρα στήριξης αντικειμενικά εξαντλούνται. Πλέον ενσωματώνεται και προβληματισμός για την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και άλλα αγαθά, καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας, με νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό”, αναφέρει η σχετική έκθεση.

 

“Εφόσον συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι πιθανή μια σημαντική κλιμάκωση προσεχώς των επιπτώσεων τους, στα νοικοκυριά, όπως και τις επιχειρήσεις. Ήδη, παρουσιάζονται δυσχέρειες διεθνώς στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, πλήττοντας κυρίως τη βιομηχανία και χώρες με υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η επόμενη δυναμική της σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τον εμβολιασμό, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το αν θα είναι αναγκαία μέτρα, που θα αποτρέψουν μια νέα έξαρση”, προσθέτει το ΙΟΒΕ.

 

Ευρωπαϊκή οικονομία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στον Οκτώβριο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. και διαμορφώθηκε στις 117,6 και στις 118,6 μονάδες αντίστοιχα, από 116,6 και 117,8 μονάδες αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στην βελτίωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στις Κατασκευές και σε ένα μικρότερο βαθμό στο Λιανικό εμπόριο.

 

Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρά στην Ισπανία (+2,5), την Γαλλία (+2,1) και την Ιταλία (+1,8), ενώ ηπιότερη ήταν η βελτίωση στην Πολωνία (+1,5) και την Ολλανδία (+1,4), με τη Γερμανία (-0,5) να κινείται οριακά πτωτικά.