Έρευνες - Μελέτες

Το gaming, κερκόπορτα για 5,8 εκατ. ψηφιακές επιθέσεις

gaming_1

Ως κερκόπορτα για την πραγματοποίηση επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιεί το ψηφιακό έγκλημα τα δημοφιλή παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πάνω από 5,8 εκατομμύρια επιθέσεις κακόβουλου και ανεπιθύμητου λογισμικού μεταμφιεσμένου σε δημοφιλή παιχνίδια υπολογιστών εντοπίστηκαν και αποτράπηκαν από λύσεις της Kaspersky, από το 3ο τρίμηνο του 2020 έως το 2ο τρίμηνο του 2021.

Το gaming, κερκόπορτα για 5,8 εκατ. ψηφιακές επιθέσειςΟι διαδικτυακές απειλές, που σχετίζονται με παιχνίδια υπολογιστών, αυξήθηκαν με την έναρξη των lockdowns το 2ο τρίμηνο του 2020. Αυτός ο αυξημένος όγκος μπορεί να συνδέεται με την ταχεία ανάπτυξη των gaming δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε η βιομηχανία του gaming γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη.

Οι διαδικτυακές απειλές, που σχετίζονται με παιχνίδια υπολογιστών, αυξήθηκαν με την έναρξη των lockdowns το 2ο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας τις 2,48 εκατ. ανιχνεύσεις παγκοσμίως - αύξηση 66% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2020, όταν εντοπίστηκαν 1,48 εκατ. επιθέσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των επιθέσεων και των επηρεαζόμενων χρηστών μειώθηκε απότομα το 2ο τρίμηνο του 2021 - σε μόλις 636.904 επιθέσεις.

Μάλιστα, η ζήτηση για παιχνίδια επιμένει και η βιομηχανία προβλέπεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στα $175,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2021. 

Μobile games
Τα mobile games παρουσίασαν μια ελαφρώς διαφορετική τάση, με τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν να αυξάνεται κατά 185% στην αρχή της πανδημίας, από 1.138 χρήστες τον Φεβρουάριο του 2020 σε 3.253 χρήστες τον Μάρτιο 2020. Επιπλέον, ο αριθμός των χρηστών, που προσπαθούν να χαλαρώσουν με παιχνίδια στα κινητά τους τηλέφωνα, δεν μειώθηκε σημαντικά μετά τα δύο κύματα της πανδημίας, παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο μόλις 10% μείωση των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση ανά μήνα το 2ο τρίμηνο του 2020 έναντι του 2ου τριμήνου του 2021.

Αυτό έδειξε ότι οι απειλές σε κινητά παρέμειναν ελκυστικές για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ακόμη και όταν άρθηκαν τα lockdown σε όλο τον κόσμο. 

Δημοφιλή παιχνίδια
Το Minecraft ήταν στην κορυφή των charts για κατηγορίες υπολογιστών και κινητών, καθώς το παιχνίδι χρησιμοποιείται συχνότερα για να συγκαλύψει τη διανομή ανεπιθύμητου και κακόβουλου λογισμικού. Αυτή η συντριπτική δημοτικότητα του Minecraft μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εκδόσεις και μυριάδες mods - επιπλέον τροποποιήσεις που μπορούν να εγκατασταθούν πάνω από το παιχνίδι για να διαφοροποιήσουν αυτό και την εμπειρία του παιχνιδιού.

Συνήθως, τα mods δημιουργούνται από χρήστες και είναι ανεπίσημα, παρέχοντας μια βολική μεταμφίεση για κακόβουλα ωφέλιμα φορτία ή ανεπιθύμητο λογισμικό. Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, διανεμήθηκαν 36.336 αρχεία μεταμφιεσμένα σε Minecraft. Αυτά επηρέασαν 184.887 χρήστες Η/Υ και είχαν ως αποτέλεσμα 3.010.891 απόπειρες μόλυνσης, που είναι σχεδόν τα μισά από τα αρχεία και τις επιθέσεις που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πώς να μείνετε ασφαλείς
Για να παραμείνετε ασφαλείς ενώ παίζετε παιχνίδια, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

“- Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης - και ένας μοναδικός για κάθε λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν κάποιος από τους λογαριασμούς σας κλαπεί, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους. Είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης, που χρησιμοποιείτε σε άλλες υπηρεσίες για διαδικτυακά παιχνίδια.

- Λήψη των εφαρμογών μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτές τις αγορές δεν είναι 100% ασφαλείς, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από εκπροσώπους καταστημάτων και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος - δεν μπορεί κάθε εφαρμογή να μπει σε αυτά τα καταστήματα.

- Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγοράσετε το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων του Steam, προσπαθήστε να διαβάσετε τουλάχιστον μερικές κριτικές πριν προχωρήσετε σε έναν λιγότερο γνωστό τίτλο. Εάν κάτι είναι ύποπτο, οι άνθρωποι πιθανότατα θα το καταλάβουν και αυτό θα φανεί στα σχόλια των χρηστών.

- Να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους προς εξωτερικούς ιστότοπους από τη συνομιλία παιχνιδιών και να ελέγξετε προσεκτικά τη διεύθυνση οποιουδήποτε πόρου σας ζητά να εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σας, η σελίδα μπορεί να είναι ψεύτικη.

- Αποφυγή λήψεων πειρατικού λογισμικού και άλλου παράνομου περιεχομένου. Ακόμα κι αν ανακατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα από έναν νόμιμο ιστότοπο.

- Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή, αξιόπιστη λύση ασφαλείας που θα σας βοηθήσει, ειδικά αν δεν επιβραδύνει τον υπολογιστή σας, ενώ παίζετε. Θα σας προστατεύσει, επίσης, από όλες τις πιθανές κυβερνοαπειλές.

- Χρησιμοποιήστε ισχυρή λύση ασφάλειας για προστασία από κακόβουλο λογισμικό και ενέργειες σε κινητές συσκευές”.