Έρευνες - Μελέτες

1 στους 2 Έλληνες αναζητά στο Διαδίκτυο πληροφορίες για θέματα υγείας

healthonline11

Η χρήση του Διαδικτύου για την άντληση πληροφοριών, που αφορούν την υγεία, αποτελούσε και προ COVID-19 μια δημοφιλή ενασχόληση των πολιτών στην Ευρώπη. Ωστόσο, μετά και από το ξέσπασμα της πανδημίας, η προσφυγή των πολιτών στο Internet για την αναζήτηση πληροφοριών, που συνδέονται με θέματα υγείας, έχει γίνει ακόμη πιο έντονη.

 

Στην Ε.Ε. το 55% των πολιτών αναζητά μέσω του Διαδικτύου πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα υγείαςΠλέον, ένας στους δύο Έλληνες, το 52%, ηλικίας 16-74 απαντά ότι είχε ζητήσει διαδικτυακές πληροφορίες για την υγεία, που σχετίζονται με ασθένειες, διατροφή, βελτίωση της υγείας τους τελευταίους 12 μήνες. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου για την ενημέρωση σε θέματα υγείας.

 

Στην Ευρώπη, το 55% των πολιτών, ηλικίας 16 έως 74 ετών, έκανε χρήση του Διαδικτύου, αναζητώντας πληροφορίες για θέματα υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 53%, ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα (2010) μόλις που έφτανε το 34%.

Online ραντεβού 

Ενώ οι πολίτες στην Ευρώπη αξιοποιούν το Διαδίκτυο ως πηγή πληροφόρησης για την υγεία, τα ποσοστά των Ευρωπαίων, που χρησιμοποιούν το Internet για πιο σύνθετες διαδικασίες σε σχέση με την υγεία, είναι ακόμη χαμηλά. Για παράδειγμα, μόνο το 20% των πολιτών της Ε.Ε. ανέφεραν ότι έκλεισαν το 2020 ραντεβού με έναν επαγγελματία της υγείας μέσω του Διαδικτύου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, λιγότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (13%) είχαν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες υγείας μέσω του Διαδικτύου ή μέσω applications. Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών, 11%, οι οποίοι το 2020 είχαν πρόσβαση στον προσωπικό τους ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Πρωτιά για τη Φινλανδία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είτε για την αναζήτηση πληροφοριών υγείας, είτε για πρόσβαση σε online υπηρεσίες υγείας, είναι οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί. Στη Φιλανδία και την Ολλανδία σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (77% και 76% αντίστοιχα) αξιοποιούν το Διαδίκτυο για τους παραπάνω λόγους.

 

Το ποσοστό των πολιτών, που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο Διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς, ποικίλλει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Έτσι, ενώ το 2020, το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στη Φινλανδία, την Ολλανδία (76%), τη Δανία (72% ) και τη Γερμανία (70%), αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (28%), τη Βουλγαρία (29%), την Ιταλία (35%, στοιχεία 2019) και στην Πολωνία (43%).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Τσεχία και η Κύπρος καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο Διαδίκτυο. Συνολικά, την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ευρωπαίων, που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο Διαδίκτυο, έχει αυξηθεί στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - μελών της Ε.Ε.

 

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ατόμων, που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο, καταγράφηκε στην Τσεχία (+41) και στην Κύπρο (+40), ενώ ακολουθούν Ισπανία (+34), Ιρλανδία και Κροατία (+ 33).