Έρευνες - Μελέτες

Μόλις το 12% των θέσεων εργασίας στον τομέα του Cloud κατέχουν γυναίκες

womantabl

Στερεότυπα δεκαετιών - αν όχι αιώνων - συνεχίζουν να κρατούν ισχυρό το χάσμα των φύλων στο σημερινό εργασιακό τοπίο, παρά τις φρενήρεις αλλαγές, που συντελούνται στα εργασιακά. Μάλιστα, η πανδημία φαίνεται να επιδεινώνει το θέμα της εκπροσώπησης των φύλων στους εργασιακούς χώρους.

 

Το 19% των γυναικών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σταδιοδρομία σε πεδία STEM είναι πιο κατάλληλη για τους άνδρεςΓια την ακρίβεια, η πανδημία θα “καθυστερήσει” κατά 51 χρόνια την ισότητα των φύλων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την ένταξη και την ενίσχυση των γυναικών στο χώρο εργασίας, η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί τελικά το 2171 αντί για το 2120.

 

Ακόμη και ο - παραδοσιακά - πιο προοδευτικός χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας παραμένει ανδρική υπόθεση παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτη της Accenture ("If not now, when?"), το ποσοστό των θέσεων εργασίας στον τομέα cloud computing, που κατέχουν οι γυναίκες, είναι μόνο 12%. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες (το 19%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σταδιοδρομία σε πεδία STEM είναι πιο κατάλληλη για τους άνδρες.

 

“Η ψηφιακή ένταξη μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στις γυναίκες, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρό μοχλό για την περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας. Ωστόσο, δεν έχουν σήμερα όλοι ίση πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους”, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

 

Επιδείνωση στην πανδημία

Η πανδημία δεν βελτίωσε την υφιστάμενη κατάσταση. Το αντίθετο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρ’ όλο που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα δύο φύλα, οι γυναίκες έχουν πληγεί σαφώς περισσότερο από την κρίση.

 

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν είχαν ισότιμη απασχόληση με τους άνδρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εξάπλωση της πανδημίας διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα προκαλώντας παράταση του χρόνου που απαιτείται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων κατά 51 χρόνια, από το 2120 στο 2171.

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες - στο 54% των περιπτώσεων - χρησιμοποίησαν περισσότερο το Διαδίκτυο για τη δουλειά τους, ενώ οι άνδρες μόνο 35%. Η εξάρτηση των γυναικών από τη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο για θέματα σχετικά με υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση και διαχείριση του σπιτιού έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα το “ψηφιακό χάσμα” για όσους δεν έχουν πρόσβαση ή την ικανότητα αξιοποίησης του διαδικτύου.

 

Επιπρόσθετα, η μελέτη σημειώνει πως το εισόδημα των γυναικών μειώθηκε κατά 63% ταχύτερα σε σχέση με τους άνδρες, με τη μέση μείωση του εισοδήματος των γυναικών να υπερβαίνει το 16% σε σύγκριση με ~10% για τους άνδρες. Παράλληλα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι 79% πιο πιθανό να απολυθούν συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο γυναικείος πληθυσμός απασχολείται συνήθως σε πιο ευάλωτους τομείς και έχει μικρότερη παρουσία από αυτήν των ανδρών σε υψηλόβαθμες θέσεις.