Έβδομο έτος συνεχούς πτώσης το 2018 για την αγορά υπολογιστών
Το έβδομο έτος συνεχούς πτώσης των πωλήσεων “έζησε” η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, το 2018. Ωστόσο, ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων υποχώρησε το 2018 με πολύ ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί μια αισιοδοξία για μέλλον της αγοράς διεθνώς. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,3% το 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ σε επίπεδο 4ου τριμήνου του 2018 η αγορά υποχώρησε κατά 4,3%. Συνολικά, στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το 2018 το 4ο τρίμηνο 68,6 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας Gartner, ενώ συνολικά στη διάρκεια του περασμένου έτους πωλήθηκαν διεθνώς 259,4 εκατ. συσκευές. Οι αναλυτές της εταιρείας, σε σχετικό report τους σχολιάζουν ότι το 2018 η πτώσης στις πωλήσεις PCs συνδέεται κυρίως με την υποτονική ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές για προσωπική χρήση. Οι αποστολές συσκευών για καταναλωτές αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των πωλήσεων το 2018 σε σύγκριση με το 49% το 2014.
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκοσμίως, υποχώρησαν κατά 1,3% το 2018“Στο επίπεδο της καταναλωτικής ζήτησης η αγορά παρέμεινε αδύναμη και κατά την περίοδο των εορταστικών αγορών. Η περίοδος των εορτών δείχνει να μην αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα, που οδηγεί στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης για υπολογιστές”, αναφέρει η Gartner. Αντίθετα, υπέρ της σταθεροποίησης της αγοράς το 2018 λειτούργησε η αύξηση των πωλήσεων επιχειρηματικών υπολογιστών, με γνώμονα την αναβάθμιση των Windows 10. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι εξαιρέσεις, καθώς - για παράδειγμα - “η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες περιόρισε τη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αβεβαιότητα υπήρξε ακόμη και στις ΗΠΑ - όπου η συνολική οικονομία ήταν ισχυρή - μεταξύ των ευάλωτων ομάδων αγοραστών, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.
Κόντρες κορυφής
Οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές της παγκόσμιας αγοράς, Lenovo, HP Inc. και Dell, αύξησαν το μερίδιο τους και έφθασαν να ελέγχουν συνολικά το 63% των πωλήσεων PCs το 4ο τρίμηνο του 2018, από 59% το 4ο τρίμηνο του 2017. Επιπλέον, η Lenovo κατάφερε το εξεταζόμενο διάστημα να ξεπεράσει την HP Inc. και να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών (σ.σ. ένας σημαντικός παράγοντας για τις επιδόσεις της εταιρείας ήταν η κοινοπραξία με τη Fujitsu, που συστάθηκε το Μάιο του 2018).
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η Lenovo είχε και πολύ καλή επίδοση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, παρά τη στασιμότητα της συνολικής αγοράς. Το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν δύσκολο για την HP Inc, που δέχθηκε μείωση των πωλήσεων μετά από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης. Οι αποστολές της HP Inc. μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές-κλειδιά, εκτός από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και της Ιαπωνίας. Τέλος, η Dell σημείωσε ανάπτυξη, με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε EMEA και Ιαπωνία, αλλά μείωση στην την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και στη Λατινική Αμερική.
Σε πτώση η ΕΜΕΑ
Οι πωλήσεις στην ΕΜΕΑ μειώθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2018 σε 20,9 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,8% σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ, οι αποστολές έφθασαν τα 14,2 εκατ. μονάδες, μείωση 4,5% από το 4ο τρίμηνο του 2017. Τέλος, η αγορά των PCs στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού μέτρησε 24,2 εκατ. πωλήσεις το 4ο τρίμηνο του 2018, αριθμός μειωμένος κατά 4,6% από το 4ο τρίμηνο του 2017.