Έρευνες - Μελέτες

4 στους 10 Ευρωπαίους παρακολουθούν τηλεόραση μέσω Διαδικτύου

tvwatch1

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, κατέληξαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διαθέτουν ορισμένα προγράμματα σε ζωντανή ή ετεροχρονισμένη τηλεοπτική μετάδοση μέσω του Διαδικτύου. Ταυτόχρονα, θα απλουστεύσουν τη διανομή περισσότερων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μέσω των φορέων αναμετάδοσης. Σήμερα, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προσφέρουν ολοένα περισσότερο τις εκπομπές τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, τα διαδικτυακά τους προγράμματα συχνά δεν είναι διαθέσιμα και σε άλλα κράτη-μέλη εκτός από το κράτος-μέλος προέλευσης τους, ακόμη κι αν θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχομένως μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά (π.χ. λόγω γλώσσας).

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. διευκολύνει την πρόσβαση σε online ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδοΗ συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά. Σήμερα, το 41% των Ευρωπαίων παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του Διαδικτύου. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ανάμεσα στους νέους, καθώς το 50% των Ευρωπαίων, ηλικίας 15-24 ετών, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα γι' αυτόν τον σκοπό. Εξάλλου, το 19% των Ευρωπαίων, ηλικίας 15-45 ετών, χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες, για να παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Από την επικαιροποίηση των κανόνων, που προσφέρει τη δυνατότητα διασυνοριακής απελευθέρωσης μεγάλου μέρους του μεταδιδόμενου περιεχομένου, ωφελείται όχι μόνο το 41% των Ευρωπαίων, το οποίο παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του Διαδικτύου, αλλά και τα 20 εκατ. πολιτών της Ε.Ε., που έχουν γεννηθεί σε χώρα της Ε.Ε. διαφορετική από τη χώρα στην οποία ζουν. 

Αλλαγές
Η πολιτική συμφωνία για επικαιροποίηση των σχετικών κανόνων φέρνει μια σειρά από αλλαγές, όσον αφορά τη διανομή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Μία εξ αυτών είναι η θέσπιση της “αρχής της χώρας προέλευσης”. Η οδηγία θεσπίζει την αρχή της χώρας προέλευσης, για να διευκολύνει την αδειοδότηση για ορισμένα προγράμματα, που επιθυμούν να προσφέρουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στο πλαίσιο των διαδικτυακών τους υπηρεσιών. Πρόκειται για υπηρεσίες, όπως ταυτόχρονη μετάδοση, ετεροχρονισμένη τηλεοπτική προβολή και άλλες υπηρεσίες, που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το κυρίως πρόγραμμα, όπως η προεπισκόπηση. Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούν να διαθέτουν στο Διαδίκτυο σε όλες της χώρες της Ε.Ε. ραδιοφωνικά προγράμματα, τηλεοπτικά προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, καθώς και τις δικές τους παραγωγές που χρηματοδοτούν πλήρως. 

Αναμετάδοση
Μια δεύτερη αλλαγή αφορά στην αναμετάδοση. Η Οδηγία προβλέπει ένα μηχανισμό για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης για αναμετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες αναμετάδοσης που παρέχονται μέσω του διαδικτύου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ευρύτερη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Μία τρίτη αλλαγή αφορά την απευθείας διαβίβαση. Η απευθείας διαβίβαση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για τη μετάδοση των προγραμμάτων τους στο κοινό. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων αμείβονται επαρκώς, όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται σε προγράμματα που μεταδίδονται μέσω απευθείας διαβίβασης. Θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διανομείς που συμμετέχουν στη διαδικασία.