Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technology1new1

Βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής το Δεκέμβριο τόσο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, όσο και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 79,1 μονάδες  (από 72,9 μονάδες το Νοέμβριο), σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (77,3 μονάδες). 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά το ΔεκέμβριοΟι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου άλλαξαν τάση το Δεκέμβριο κι έγιναν οριακά θετικές (στις +3 από -13 μονάδες ο δείκτης), όπως άλλωστε και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+5 μονάδες). Επιπλέον, ο δείκτης των +13 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης αυξήθηκε κατά 2 μονάδες. Στον αντίποδα, μόνο στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε το Δεκέμβριο μικρή πτώση 3 μονάδων (-8 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντάθηκε (-13 μονάδες από -5 μονάδες ο δείκτης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Δεκέμβριο, το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 28% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 23% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης συνέχισαν να αποδυναμώνονται.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχώρησε και το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 84,6 μονάδες (από 89,9 μονάδες), σε ανώτερα, πάντως, επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (76,7 μονάδες). 

Γενική εικόνα
Συνολικά, στην ελληνική οικονομία ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο, λόγω της Βιομηχανίας αλλά και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, και ανήλθε στις 101 μονάδες (από 98,4 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Ο δείκτης ενισχύθηκε μετά από δύο μήνες υποχώρησης, πετυχαίνοντας την υψηλότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2014. Συνολικά, άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με το θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. 

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίστηκε από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. “Η βελτίωση των προσδοκιών το Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ  η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδραση της στα νοικοκυριά”, αναφέρει το ΙΟΒΕ. 

Η εικόνα στην Ευρώπη
Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το Δεκέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε εκ νέου ανοδικά στην Ευρωζώνη, αυξανόμενος κατά 1,4 μονάδες (στις 116 μονάδες) - στην καλύτερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2000 - αλλά και στην Ε.Ε., κατά 1,6 μονάδες (στις 115,9 μονάδες) - στην καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2000. 

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε στη Γαλλία (+2,3), την Ολλανδία (+0,7) και τη Γερμανία (+1,6), παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,0) κι επιδεινώθηκε στην Ισπανία (-0,8).

Σε επίπεδο Ε.Ε., καταγράφεται αισθητή άνοδος στο δείκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6), ενώ και στην Πολωνία σημειώνεται ανάκαμψη (+1,2).