Το οικοσύστημα του mobile παρήγαγε το 5% του ΑΕΠ το 2016
Την ευθεία συσχέτιση σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του οικοσυστήματος του mobile, επιβεβαιώνουν καθημερινά όλο και περισσότερες μελέτες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του GSMA για τη Λατινική Αμερική, το οικοσύστημα του mobile παρήγαγε το 5% του ΑΕΠ της Λατινικής Αμερικής το 2016. Η εν λόγω μελέτη του GSMA δείχνει για την ακρίβεια ότι οι κινητές επικοινωνίες και υπηρεσίες συνεισέφεραν $260 δις στην περιοχή το 2016.
Η αυξανόμενη υιοθέτηση του 4G και η διείσδυση των smartphones ενισχύει την οικονομία στη Λατινική ΑμερικήΣύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η ταχύτατη υιοθέτηση του 4G και η ευρύτερη διείσδυση των smartphones είναι οι δύο συνιστώσες της τεχνολογίας που επιδρούν θετικά στην οικονομία. “Το κινητό οικοσύστημα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί βασικό παράγοντα για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη στη περιοχή, δημιουργώντας μια ευρύτερη πλατφόρμα καινοτομίας, επενδύσεων και επιχειρηματικότητας”, αναφέρει σχετικά η μελέτη του GSMA. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι τοπικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα επενδύσουν περί τα $70 δις σε υποδομές μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, για να επεκτείνουν την κάλυψη 4G, γεγονός που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι καταναλωτές θα “μεταναστεύσουν” σε δίκτυα επόμενης γενιάς.
Ευρεία διείσδυση
Σύμφωνα με την ανάλυση του GSMA, στα τέλη του 2016 υπήρχαν 451 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, με το μεγάλο όγκο να συγκεντρώνεται σε αγορές, όπως η Βραζιλία (33% του συνόλου), το Μεξικό (20%), η Αργεντινή (9%) και η Κολομβία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, περίπου 60 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές πρόκειται να προστεθούν στην αγορά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Με βάση την εν λόγω πρόβλεψη, εκτιμάται ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της περιοχής θα έχει συνδρομή σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας από 70% το 2016.
Στο μεταξύ, η μελέτη δείχνει ότι οι συνδρομητές της περιοχής μετακινούνται γρήγορα σε “έξυπνες” συσκευές και δίκτυα. Για του λόγου το αληθές, τα “έξυπνα” τηλέφωνα αντιπροσώπευαν το 59% των συνδέσεων της Λατινικής Αμερικής κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 και προβλέπεται να φτάσουν το 71% του συνόλου μέχρι το 2020.
Εν τω μεταξύ, τα δίκτυα 4G έχουν, πλέον, προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό της περιοχής, καλύπτοντας το 70% του πληθυσμού. Επιπλέον, το 4G βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο, ώστε να καλύψει το 42% των συνδέσεων μέχρι το 2020. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G της περιοχής αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2020 και προβλέπεται να καλύψουν το 50% του πληθυσμού μέχρι το 2025.
Πλατφόρμα καινοτομίας
Το οικοσύστημα του mobile στη Λατινική Αμερική αναμένεται να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην οικονομία της περιοχής τα επόμενα χρόνια, εισφέροντας $320 δις το 2020, που αντιστοιχεί στο 5,6% του ΑΕΠ από 5% το 2016. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανάλυση του GSMA ο τομέας υποστήριξε 1,7 εκατ. θέσεις απασχόλησης πέρυσι, άμεσα και έμμεσα. Επιπλέον, ο κλάδος συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, καθώς περίπου $34 δις εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία με τη μορφή της γενικής φορολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των εταιρικών φόρων και των φόρων απασχόλησης.
“Ως αποτέλεσμα της αύξησης της υιοθέτησης smartphone και της χρήσης 4G, το κινητό οικοσύστημα στη Λατινική Αμερική παρέχει μια μεγάλη, κλιμακούμενη πλατφόρμα για τους επιχειρηματίες. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών και ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή το 2017, με περισσότερες συναλλαγές κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 απ’ ό,τι το σύνολο του 2016.
Αποκλεισμός
Με σχεδόν 350 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, η αγορά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο προηγμένους και αφοσιωμένους χρήστες κινητού Διαδικτύου στον κόσμο. Ωστόσο, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ψηφιακά αποκλεισμένοι και επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που επέτρεψε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτοί οι πολίτες είναι, κατά κύριο λόγο, σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, με χαμηλότερα εισοδήματα και απαιτούν ειδικές κυβερνητικές πολιτικές, που μπορούν να τονώσουν μια συνεργατική προσέγγιση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.