Έρευνες & Μελέτες - ΣΕΠΕ

Μοντέλο Κοστολόγησης Έργων ΤΠΕ

Η DBC diadikasia, στα πλαίσια της προσπάθειας για την καλύτερη ανάλυση της αγοράς Ψηφιακής Τεχνολογίας και την παροχή βοήθειας προς την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις διεξήγαγε ανεξάρτητη μελέτη, παρουσιάζοντας πρόταση ενός νέου μεθοδολογικού τρόπου κοστολόγησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με αναφορά σε μεθοδολογίες διαστασιολόγησης της απαιτούμενης ανθρωπο-προσπάθειας για την ανάπτυξη Σύστηματος Επιχειρησιακού Λογισμικού (ΣΕΛ), καθώς και χρήσης των κατάλληλων ειδικοτήτων (profiles) που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Έργου.

Η μελέτη της DBC diadikasia καταλήγει προτείνοντας:

  • την εκπόνηση ανεξάρτητης μελέτης κοστολόγησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο τη διερεύνηση των διαθέσιμων μεθοδολογιών κοστολόγησης έργων ψηφιακής τεχνολογίας, την αξιολόγηση της εφαρμογής τους και την προσαρμογή τους στις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις νέων έργων ΤΠΕ στην Ελλάδα. Το παραδοτέο της συγκεκριμένης μελέτης θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη, προτυποποίηση και εφαρμογή μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας κοστολόγησης των έργων ΤΠΕ και την υιοθέτηση της από τους κύριους Φορείς του δημόσιου τομέα (Επιχειρησιακά Προγράμματα, Αναθέτουσες αρχές, Γενικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα, Γενικές Διευθύνσεις Πληροφορικής, κ.λπ.), οι οποίοι σχεδιάζουν, υλοποιούν και χρηματοδοτούν σχετικά έργα ψηφιακής τεχνολογίας.
  • τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής εφαρμογής πρότυπης και ενιαίας μεθοδολογίας κοστολόγησης δράσεων ΤΠΕ από τους Δικαιούχους - Φορείς υποβολής προτάσεων προς συγχρηματοδότηση.
  • την υποστήριξη των Δικαιούχων από ανεξάρτητους Τεχνικούς Συμβούλους για την κοστολόγηση των έργων ΤΠΕ, βάσει διεθνών αποδεκτών προτύπων.
  • την ενσωμάτωση της ανεξάρτητης μελέτης κοστολόγησης μιας δράσης ΤΠΕ ως απαραίτητο στοιχείο, το οποίο θα συνοδεύει την υποβολή ενός έργου ΤΠΕ στην αρμόδια αρχή (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, Φορέα Χρηματοδότησης). Κατά συνέπεια, οι δράσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από επιστημονικά τεκμηριωμένη κοστολόγηση του έργου, δεν θα αξιολογούνται.
  • την πρόβλεψη για ενσωμάτωση στη συνολική πράξη ενός διακριτού υποέργου, με αντικείμενο τον αναλυτικό σχεδιασμό και την κοστολόγηση του έργου ΤΠΕ από ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, και η χρηματοδότηση αυτού ως ενέργεια ωρίμανσης και τεχνικής υποστήριξης του Δικαιούχου.
  • τον έλεγχο από τους Φορείς Διαχείρισης/ Χρηματοδότησης να παραμένει σε επίπεδο ορθής εφαρμογής της μεθοδολογίας κοστολόγησης στη συνοδευόμενη με το Τεχνικό Δελτίο εμπειρογνωμοσύνη κοστολόγησης και όχι η επανακοστολόγηση του έργου με κριτήρια π.χ. διαθεσιμότητας πόρων.
  • την ανάπτυξη και διατήρηση για όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα κοινής διαχείρισης βάσεων δεδομένων συγκριτικής ανάλυσης κόστους εκτέλεσης μεταξύ παρόμοιων τύπων έργων (π.χ. προμήθειες, έργα ή υπηρεσίες) και, ειδικότερα, κόστους των παραδοτέων τους.
Μελέτη (PDF)