Η Vodafone Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσίασε στον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας πλέγμα προτεινόμενων πολιτικών για την κυβερνοασφάλεια
Σε συνάντηση με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κ. Μιχάλη Μπλέτσα, η Vodafone παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και τις προτάσεις πολιτικών που προέκυψαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Το συγκεκριμένο πλέγμα πολιτικών προέκυψε σε συνέχεια ερευνών κοινής γνώμης που διεξήχθησαν από την Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone Ελλάδας και σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με την αντίληψη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και τη σχετική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο αναδεικνύει τις δομικές παθογένειες για την κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα και προτείνει κατευθύνσεις μεταρρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών, καθώς και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν προβληματικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος όπως ο κατακερματισμός της πολιτικής εσωτερικής ασφαλείας, η προβληματική συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και η απουσία κουλτούρας ασφαλείας από το ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη, οι προτεινόμενες κατευθύνσεις αλλαγών και μεταρρυθμίσεων εστιάζονται στην πρόβλεψη και έγκαιρη αναγνώριση, την πρόληψη, την ανθεκτικότητα, την προστασία και την αντιμετώπιση.
Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, δήλωσε σχετικά: «Η κυβερνοασφάλεια είναι ομαδικό σπορ. Υπό αυτό το πρίσμα, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ουσιαστική συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων και μας βοηθάει να ανεβάσουμε το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας στην χώρα. Ο εφαρμοστικός νόμος της Ευρωπαϊκής οδηγίας NIS2 που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης κάνει τα πρώτα βήματα προς τις κατευθύνσεις που προτείνει το έργο. Ελπίζουμε το παράδειγμα της Vodafone και του ΕΛΙΑΜΕΠ να ακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς».
H κ. Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, ανέφερε: «Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, καθώς η τεχνολογική πρόοδος και η αυξανόμενη συνδεσιμότητα δημιουργούν νέες προκλήσεις και απειλές. Η Vodafone Ελλάδας αναγνωρίζει τη ζωτική σημασία της προστασίας δεδομένων και πληροφοριών και επικεντρώνεται στη συστηματική πρόληψη κινδύνων, την εκπαίδευση του προσωπικού της και την ευαισθητοποίηση πολιτών και επιχειρήσεων».