Αλλαγές στα capital controls για τις αγορές μέσω Διαδικτύου και τις συναλλαγές επιχειρήσεων
Περιορισμένες αλλαγές στους κεφαλαιακούς περιορισμούς για τις αγορές μέσω Διαδικτύου και τις συναλλαγές εταιρειών, εισάγει η νέα διευκρινιστική ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την τραπεζική αργία. Σύμφωνα με τις χθεσινές διευκρινίσεις, εφικτές είναι πλέον και οι πληρωμές με τη χρήση καρτών ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων.
Εφικτή η χρήση καρτών για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως συνδρομή φιλοξενίας σε server, διαφήμιση σε Google/ Facebook, κ.αΟι πληρωμές - που αποτελούν νέα προσθήκη στις συναλλαγές που επιτρέπονται - αφορούν, ενδεικτικά, συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook.
Κατά τα λοιπά, οι online αγορές με κάρτες επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα, που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, είναι εφικτή η χρήση καρτών μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του πολίτη με την τράπεζα. Το ημερήσιο όριο ποσού εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Αυτό το όριο είναι από €300.000 για κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) και €90.000 για την Τράπεζα Αττικής).
Επίσης, παραμένουν εφικτές οι συναλλαγές μέσω καρτών, που αφορούν αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών, πληρωμές ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πληρωμές ταξιδιών και μεταφορών, πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications). Επιπλέον, οι πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα, πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/εστίες διαμονής/συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ), όπως και η πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
Προβλήματα
Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, που επιχειρούν ηλεκτρονικά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 97%, δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα από τα capital controls, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα στις πληρωμές και τις εισπράξεις. Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα πιο πιεστικά προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι εταιρείες του κλάδου από την επιβολή των capital controls, ήταν η αδυναμία χρήσης μεθόδων πληρωμής, όπως το PayPal (το 66%), η πληρωμή marketing partners, όπως η Google και το Facebook (61%), η πληρωμή των οφειλών σε προμηθευτές (49%), η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών (49%). Για μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων, έτερα προβλήματα, που ανέκυψαν μετά από την επιβολή των capital controls, ήταν η αδυναμία πληρωμής υπηρεσιών Hosting/Domain (46%), καθώς και υπηρεσιών cloud, όπως το Dropbox ή/και το Mailchimp (44%).