Προοδευτική και ψηφιακή “φιλική” πολιτική ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από την Ιταλική Προεδρία
Νέο πλαίσιο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, επιτάχυνση της αναδιανομής του ραδιοφάσματος και ισότιμη μεταχείριση με τους – λεγόμενους - Over the Top Players ζητούν από την Ιταλική Προεδρία οι κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες, με κοινή δήλωση τους, προτείνουν μια δέσμη μέτρων, με στόχο, όπως σημειώνουν μια πιο “φρέσκια”, προοδευτική και ψηφιακά “φιλική” πολιτική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η κοινή δήλωση φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Telekom, Timotheus Höttges, του προέδρου και ceo της Orange, Stéphane Richard, του ceo της Telecom Italia, Stéphane Richard, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Telefónica, César Alierta, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Telenor Group και προέδρου του GSMA Board, Jon Fredrik Baksaas και του ceo του Vodafone Group, Vittorio Colao.
Για το περιεχόμενο της κοινής τους δήλωσης, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, από κοινού με το GSMA - παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας - ενημέρωσαν τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Matteo Renzi, σε κοινή συνάντηση στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Neelie Kroes.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει χάσει, πλέον, την παραδοσιακή της τεχνολογική πρωτοπορία προς όφελος των ΗΠΑ και της Ασίας, οι κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών εισηγούνται παρεμβάσεις σε πέντε βασικούς τομείς.
Δέσμη προτάσεων
Το πρώτο αφορά στη δημιουργία ενός σαφούς, σταθερού και γνωστού εκ των προτέρων, νομοθετικού πλαισίου, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, θα επιτρέπει την καινοτομία και θα βοηθά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον τομέα των κινητών υπηρεσιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούν απαραίτητη την αναθεώρηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.
Επιπλέον, με το δεδομένο, όπως τονίζουν, ότι οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας καθιστούν μονόδρομο τις επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, οι εταιρείες ζητούν να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός, ώστε οι κρατικές επενδύσεις να μην “κανιβαλίζουν” τις ιδιωτικές. Επίσης, εισηγούνται την επίσπευση των εν εξελίξει διαδικασιών για την αναδιανομή του ραδιοφάσματος στην Ευρώπη, καθώς και την εφαρμογή της νέας Οδηγίας για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.
Μείζον θέμα αποτελεί για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τους OTTs (Over the top players), όπως η Google και το Facebook, Twitter. Ζητούν, λοιπόν, ίση μεταχείριση, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα οι OTTs λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, “πατούν” πάνω στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα χωρίς να πληρώνουν, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όταν κάνουν λόγο για ίση μεταχείριση εννοούν - το έχουν άλλωστε επίσημα ζητήσει - την παρέμβαση των ρυθμιστικών Αρχών, στην Ευρώπη και όχι μόνο, για την ανεύρεση λύσης επί του θέματος, προτείνοντας ακόμη και την επιβολή ειδικού τέλους. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι μοιράζονται το όραμα της Επιτροπής για μια ενιαία και ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή αγορά, ζητούν την εξάλειψη των παρωχημένων και περιττών κανονιστικών ρυθμίσεων, μεγαλύτερη εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και συνεπή εφαρμογή των κανόνων, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία, που παρέχει την υπηρεσία.
Νατάσα Φραγκούλη