Νέα

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι φορολογικές συμφωνίες της Apple επί ιρλανδικού εδάφους

apple_s





Υπό το μικροσκόπιό της θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη φορολογική συμπεριφορά της Apple στην Ιρλανδία, ξεκινώντας έρευνα, προκειμένου να διακριβώσει εάν η πολυεθνική καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κ. Joaquín Almunia, η Επιτροπή άρχισε έρευνα και για τις φορολογικές συμφωνίες των Starbucks και της Fiat Finanace and Trade στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντίστοιχα.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εθνικές Αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών αυτών των επιχειρήσεων», εξήγησε ο κ.  Almunia σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Η έρευνα της Επιτροπής έρχεται ως συνέχεια κριτικής, που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο.

Η Επιτροπή ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι κάνει γνωστό ότι ξεκινά να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Στόχος είναι, μέσω της έρευνας, να εξακριβωθεί εάν τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα στις τρεις χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί μπορει να οδηγήσει σε αίτημα για ανάκτησή τους.

«Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι εθνικές Αρχές δεν μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, που θα επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι τους αναλογεί» σχολίασε εμφαντικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε επέκταση της έρευνας και σε άλλα κράτη-μέλη και επιχειρήσεις, σχολιάζοντας κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι σχετικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη με το Βέλγιο και και τη Μεγάλη Βρετανία.

Έντονη κριτική
Η έντονη κριτική που ασκείται όχι μόνο από κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όλων των κλάδων, με πρωταγωνιστή αυτόν των τηλεπικοινωνιών, αλλά και Κοινοτικών Αξιωματούχων, εδράζεται στη λογική ότι μεγάλες πολυεθνικής, με προέλευση κυρίως τις ΗΠΑ, αποκτούν μεγάλα κέρδη στην ΕΕ, χωρίς να συμβάλουν αντίστοιχα στον δημόσιο προϋπολογισμό.

Ήδη η Google, η Amazon και η Starbucks έχουν γίνει αποδέκτες σχετικών ερωτήσεων από την Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να εξηγήσουν τις φορολογικές συμφωνίες τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. Θυμίζουμε ότι η Ιρλανδία, με «όχημα» τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές έχει προσελκύσει μπαράζ επενδύσεων αμερικανικών –κυρίως- πολυεθνικών εταιρειών. Αν και το θέμα απασχόλησε τους ερευνητές της αμερικανικής Γερουσίας, που διαπίστωσαν πέρυσι ότι η Apple είχε καταβάλει μικρό ή καθόλου εταιρικό φόρο για τα κέρδη, ύψους τουλάχιστον 74 δισ. δολαρίων, που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη «παραθυράκια» της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, η εταιρεία είχε αρνηθεί τις αιτιάσεις, ενώ αντίστοιχη στάση κράτησε και η ιρλανδική κυβέρνηση, αρνούμενη τον ρόλο του φορολογικού παραδείσου.  

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ