Ψηφιακό πορτοφόλι - ταυτότητα για όλους τους Ευρωπαίους, προτείνει η Ευρώπη
Τη δυνατότητα να “κατεβάσουν” στο κινητό τους τηλέφωνο, στο tablet ή στο laptop ένα ψηφιακό πορτοφόλι - ταυτότητα θα έχουν προσεχώς οι Έλληνες πολίτες, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Το ψηφιακό πορτοφόλι, που θα ξεκλειδώνει με δακτυλικό αποτύπωμα ή σκανάρισμα του αμφιβληστροειδούς, θα χρησιμοποιείται αφενός για λόγους ταυτοποίησης, αλλά και για πληρωμές, καθώς και ως ψηφιακό “συρτάρι” αποθήκευσης εγγράφων.
Θα χρησιμοποιείται αφενός για λόγους ταυτοποίησης, αλλά και για πληρωμές, καθώς και ως ψηφιακό “συρτάρι” αποθήκευσης εγγράφωνΟι πολίτες των 27 κρατών - μελών θα μπορούν να συνδέουν στα ψηφιακά πορτοφόλια την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα με αποδεικτικά έγγραφα άλλων προσωπικών τους στοιχείων, για θα μπορούν να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται επίσημα έγγραφα, όπως η άδεια οδήγησης, το πτυχίο, οι ιατρικές συνταγές.
Θα μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνειο, αλλά και φορολογικές δηλώσεις ή να κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμιο οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι - ταυτότητα θα είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη - μέλη. Η έκδοση του δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα είναι διαθέσιμη σε όποιον επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένες ιδιωτικές θα είναι υποχρεωμένες να την αναγνωρίζουν. Επίσης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι δεν θα αντικαταστήσει τις εθνικές ταυτότητες.
Περί προσωπικών δεδομένων
Τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέγουν ποιες πτυχές της ταυτότητας, των δεδομένων και των πιστοποιητικών τους, κοινοποιούν σε τρίτα μέρη, καθώς και να παρακολουθούν τέτοιες κοινοποιήσεις. Ο έλεγχος από τους χρήστες διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο πληροφορίες, που χρειάζεται να κοινοποιηθούν.
Η πρόταση προβλέπει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Η Επιτροπή θα προτείνει να υπάρξει συμφωνία με τα κράτη - μέλη σχετικά με τα πρότυπα, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις επιχειρησιακές πτυχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια ταυτότητας των κρατών - μελών θα προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.
Τα κράτη - μέλη θα πιστοποιούν τα εθνικά τους πορτοφόλια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται με τις εν λόγω απαιτήσεις.
Τι γίνεται σήμερα
Ορισμένες χώρες προσφέρουν σύστημα ταυτοποίησης στους πολίτες τους, ενώ άλλες όχι. Ακόμη και στην περίπτωση που μια χώρα παρέχει αυτή τη δυνατότητα, μέχρι σήμερα η ψηφιακή ταυτότητα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διασυνοριακό επίπεδο.
Σήμερα, είναι σε χρήση 19 κοινοποιημένα συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης από 14 κράτη - μέλη, τα οποία καλύπτουν ποσοστό σχεδόν 60% του πληθυσμού της Ε.Ε. των 27. Ωστόσο, το ποσοστό υιοθέτησης τους είναι χαμηλό και η χρήση τους δυσχερής.
Χρονοδιάγραμμα
Η Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη - μέλη να συμφωνηθούν τα πρότυπα, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι επιχειρησιακές πτυχές μέσω εκτελεστικής πράξης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να καθορίσουν κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να αρχίσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Η εν λόγω εργαλειοθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τις βέλτιστες πρακτικές. Στόχος είναι να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2022.
Τα κράτη - μέλη αναμένεται να εκδώσουν τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νέου κανονισμού.