Νέα δεδομένα για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη
Νέα δεδομένα εισάγει στην ευρωπαϊκή αγορά η νέα οδηγία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, επηρεάζοντας άμεσα και τις μεγάλες - κυρίως αμερικανικές εταιρείες - τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η νέα Οδηγία επιδιώκει να υποχρεώσει τους γίγαντες του Διαδικτύου - πλατφόρμες (όπως το YouTube ή το Google News) - να καταβάλουν στους δημιουργούς περιεχομένου (καλλιτέχνες/μουσικούς/ηθοποιούς, δημοσιογράφους) την αμοιβή που τους οφείλουν πραγματικά. Μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών πριν από ένα περίπου μήνα (13 Φεβρουαρίου), το σχέδιο Οδηγίας θα επηρεάσει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube της Google, το Google News ή το Facebook, καθότι θα τους υποχρεώσει να αμείβουν σωστά καλλιτέχνες και δημοσιογράφους από τη δουλειά των οποίων αποκομίζουν κέρδος. Μέχρι σήμερα, οι πλατφόρμες καρπώνονται όλα τα οφέλη, ενώ οι καλλιτέχνες, οι εκδότες ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι βλέπουν τη δουλειά τους να κυκλοφορεί ελεύθερα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν πολύ μικρή αμοιβή.
Οι μεγάλες online πλατφόρμες θα αποζημιώνουν δημοσιογράφους και καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούν έργα τους. Τι προβλέπει η νέα οδηγίαΗ νέα Οδηγία δεν επηρεάζει καθόλου τους ιδιώτες χρήστες. Οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο σε διαδικτυακές πλατφόρμες και οι εν λόγω πλατφόρμες θα συνεχίσουν να μπορούν να φιλοξενούν το εν λόγω περιεχόμενο, εφόσον σέβονται το δικαίωμα των δημιουργών σε δίκαιη αμοιβή. Επί του παρόντος, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ανταμείβουν τους δημιουργούς σε εθελοντική βάση και μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό, διότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και ως εκ τούτου, δεν έχουν κίνητρο να συνάψουν συμφωνίες με κατόχους δικαιωμάτων.
Μemes
Η Οδηγία, όπως συμφωνήθηκε, περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη να προστατεύουν την ελεύθερη φόρτωση και κοινοποίηση έργων για σκοπούς παράθεσης, κριτικής, σχολιασμού, γελοιογραφίας, παρωδίας ή μίμησης. Η πιο προφανής συνέπεια των διατάξεων αυτών είναι ότι θα συνεχίσει να είναι δυνατή η χρήση διαδικτυακών memes και αρχείων GIF. Στην πραγματικότητα, χάρη στις διατάξεις αυτές, η χρήση τους θα είναι ακόμη πιο ασφαλής απ’ ό,τι στο παρελθόν, δεδομένου ότι προηγουμένως η προστασία των εν λόγω έργων εξασφαλιζόταν με διάφορες εθνικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών.
Η Οδηγία θα είναι πιο “χαλαρή” όσον αφορά τις νεοφυείς πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες που είναι νεότερες των 3 ετών, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των €10 εκατ. και μέσο μηνιαίο αριθμό μοναδικών επισκεπτών κάτω των 5 εκατομμυρίων, θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρύτερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις μεγάλες και καθιερωμένες πλατφόρμες.
Τέλος, αν και η Οδηγία έχει ως στόχο να βοηθήσει όλους τους δημιουργούς να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν το έργο τους, κατά κύριο λόγο θα επωφεληθούν οι μικρότεροι φορείς.