Νέα

Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στη διεθνή τηλεπικοινωνιακή σκακιέρα

worldtechnology1

Ενεργότερο ρόλο στη διεθνή αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) διεκδικεί η Ελλάδα, διεκδικώντας την έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ITU στην Ελλάδα. Η φιλοξενία της ευρωπαϊκής έδρας της ITU στην Ελλάδα - η International Telecommunication Union (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών) είναι ο βασικός οργανισμός του ΟΗΕ για τα θέματα των ΤΠΕ - θα επιτρέψει στην Ελλάδα έναν πιο στρατηγικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών θέλει να φιλοξενήσει η χώραΤη σχετική πρόταση υπέβαλε στο Γενικό Γραμματέα της ITU, κ. Houlin Zhao, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλος, στη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη χώρα μας, λίγες ημέρες πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Η ελληνική πρόταση προς το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία Πλατφόρμας στην ITU για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κέντρων καινοτομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των ΤΠΕ. Πρόκειται για υλοποίηση της δράσης “EUR5 - Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νεολαία” και στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρότερου δικτύου εκκολαπτηρίων ΤΠΕ, με έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων και στην ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή της Ευρώπης και ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Η Ελλάδα, ως ηγήτρια χώρα της ανάπτυξης της πλατφόρμας, θα αναλάβει το ρόλο του διευκολυντή μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως στρατηγικού εταίρου στο εγχείρημα.

Επίσης, η χώρα προτείνει τη συνεργασία της ITU με τον Ακαδημαϊκό/Επιστημονικό χώρο (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια, ΙΤΕ), καθώς και με τις ΜμΕ του κλάδου των ΤΠΕ.

Βήματα
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις σχετικές με τις Τηλεπικοινωνίες κινήσεις της χώρας, τόνισε ότι έχει, για παράδειγμα, ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων 50 σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο πλαίσιο του έργου δημιουργίας του εθνικού παρατηρητηρίου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες. Επίσης, όπως είπε, υπεγράφη η σύμβαση με τους αναδόχους για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές λευκές περιοχές της χώρας (rural networks) έργο ύψους €160 εκατ. Επίσης, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ήδη αναπτύσσεται μια ψηφιακή, διαδικτυακή, διαδραστική εφαρμογή, μέσα από την οποία θα καταστεί δυνατή η καταγραφή και η παρακολούθηση της κατάστασης του συνόλου των διαθέσιμων δικτυακών υποδομών της χώρας.

Επανεκλογή
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της ITU στην Ελλάδα συμπίπτει με την επανεκλογή της χώρας στο Δ.Σ. της ITU, στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ