ΑΦΙΕΡΩΜΑ: e-Skills for Jobs 2014
Καταλύτης δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, οι ψηφιακές τεχνολογίες
Ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας χαρακτήρισε τις ψηφιακές τεχνολογίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Νότης Μηταράκης, στο “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event”, που διοργάνωσε, την Τρίτη 6 Μαΐου 2014, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας.
Ως κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο, με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου και εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κύριος Μηταράκης σημείωσε, επίσης, ότι: “η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της “Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία” είναι μια ευκαιρία, ώστε η Ελλάδα να συνασπίσει τις δυνάμεις της, κάτω από μία ενιαία “ομπρέλα”, ως ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την τοποθέτηση της χώρας στο διεθνή τεχνολογικό χάρτη”.
Ο ίδιος μετέφερε στο ακροατήριο την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση και υπογραφή του ελληνικού Grand Coalition for Digital Jobs. Ο κύριος Μηταράκης υπογράμμισε τις ευκαιρίες, που παρέχει η βιομηχανία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ευρώπη, στόχοι που είναι συνδεδεμένοι με τη Digital Agenda 2020.
Ευρωπαϊκή Silicon Valley στην Ελλάδα
Στο επίσημο δείπνο, το οποίο σηματοδότησε και το κλείσιμο του Συνεδρίου “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event”, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κύριος Τάσος Τζήκας, ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΕΠΕ, η οποία εδράζεται στην τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας, με στόχο την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Silicon Valley, σημειώνοντας ταυτόχρονα το ρόλο και τη σπουδαιότητα του ισχυρού και αξιόλογου δυναμικού και της τεχνογνωσίας που διαθέτει ο κλάδος, ο οποίος αποτελείται από 4.500 επιχειρήσεις και περισσότερους από 270.000 εργαζομένους.
Όπως τόνισε, “η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα είναι μεγαλύτερη και πιο σημαντική από ποτέ. Η επένδυση στις ΤΠΕ θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης”. Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ υπογράμμισε ότι η κρίση έφερε και θετικές ανατροπές στην ελληνική οικονομία: “κατά τα τελευταία πέντε χρόνια , είχαμε πάνω από 144 νεοσύστατες εταιρείες στην Ελλάδα, πολλές από αυτές με διεθνή απήχηση. Και αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από τον τομέα των ΤΠΕ”.
Το “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event”συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΠΕ και τον DIGITALEUROPE υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της E.E.
Το “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event” συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΠΕ και τον DIGITALEUROPE υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας e-Skills for Jobs 2014, που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους σε σχέση με την εργασία. Η εκστρατεία είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες καταρτισμένους σε ψηφιακές δεξιότητες που - επί του παρόντος - δεν καλύπτεται, παρά το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στην Ευρώπη.
Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων στο “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event” είναι ότι το συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών των ΤΠΕ, των νέων και των ανέργων, για τις ανάγκες που δημιουργούνται σε νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας του αύριο. Κοινή εκτίμηση είναι δε ότι συμβάλει προκειμένου να ενσωματωθούν πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και να δημιουργηθούν θεματικά δίκτυα και συνεργασίες βασισμένες στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Grand Coalition for Digital Jobs”.
Η πρωτοβουλία Grand Coalition for Digital Jobs ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 από τον Πρόεδρο José Manuel Barroso, τους Αντιπροέδρους Neelie Kroes και Antonio Tajani, τους Επιτρόπους László Andor και Ανδρούλλα Βασιλείου. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερα από 40 pledges, με την Ελλάδα να γίνεται η έκτη ευρωπαϊκή χώρα, που υπέγραψε τη δική της εθνική Ψηφιακή Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία (μετά από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα).
Γιάννης Σύρρος,
Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA
Στο ευρωπαϊκό παράδοξο της υψηλής ανεργίας, από τη μια και του ελλείμματος σε ειδικούς στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας από την άλλη, αναφέρθηκε o κύριος Γιάννης Σύρρος. Όπως τόνισε, η αντιφατική εικόνα αποκαλύπτει ότι δεν συμβαδίζουν τα διαθέσιμα προσόντα του εργατικού δυναμικού με τις απαιτήσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς τεχνολογίας. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως η ανάδειξη των ΤΠΕ ως στρατηγική επιλογή για τη χώρα αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση.
John Higgins, Director General DIGITALEUROPE
Εκδήλωση - ορόσημο για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του e-Skills for Jobs 2014 χαρακτηρίστηκε το συνέδριο, από τον κύριο John HIGGINS.
Antti Peltomäki, Deputy Director General, DG Enterprise and Industry, European Commission
Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο κύριος Antti PELTOMÄKI, το γεγονός ότι, παρά την οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη, οι ψηφιακές θέσεις απασχόλησης ενισχύθηκαν κατά 20% το 2011, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα να φθάνει το 25%. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς, καθώς σήμερα το 40% των εταιρειών στην Ευρώπη δεν αξιοποιούν επαρκώς τις ψηφιακές δυνατότητες, ενώ μόνο το 2% επιχειρεί πλήρως ψηφιακά.
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Στις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος τόσο στη χρήση όσο και στη διάχυση των ΤΠΕ, όπου, όπως παραδέχτηκε, η Ελλάδα δεν ήταν πρωτοπόρος, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης. Επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της τεχνολογίας στην ανάκαμψη της εγχώριας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κύριος Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα από τις εφαρμογές big data θα ανέλθουν σε €16 δις, δημιουργώντας 4,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας εντός της προσεχούς διετίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία και στελέχωση γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η προώθηση των “θερμοκοιτίδων”. Αναφέρθηκε, επίσης, στο προωθούμενο μέτρο της παροχής κινήτρων, ώστε να υπάρξει και στην Ελλάδα, το σύστημα των “Επιχειρηματικών Αγγέλων” (Business Angels), ενώ υπογράμμισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό των διαθέσιμων κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού, μέχρι σήμερα, στο 8%.
Neelie KROES, Vice President of the European Commission in charge of the Digital Agenda
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα περίπου 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο των ΤΠΕ μέχρι το 2020, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ζημία στην ανάπτυξη και στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., υπογράμμισε, στο μήνυμα της, η κυρία Neelie Kroes. “Υπάρχει ένα ψηφιακό κενό σε επίπεδο θέσεων εργασίας, παρά την οικονομική κρίση. Χαίρομαι γιατί η Ελλάδα συμμερίζεται την ευρωπαϊκή άποψη για την παροχή στους πολίτες εκείνων των e-skills, που έχουν ανάγκη”, σχολίασε η ίδια, προσθέτοντας ότι “η ελληνική Ψηφιακή Συμμαχία αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες, που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας των δικών τους αντίστοιχων πρωτοβουλιών”.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα και την καινοτομία, το οποίο στοχεύει στη σύζευξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιστού με την αγορά εργασίας και το επιχειρείν, προανήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου ο κύριος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού και οπισθοδρόμησης, δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας μεταξύ των νέων, ο κύριος Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία μεταξύ των ατόμων που δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων με e-Skills.
Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου στη θεματική ενότητα “Εκπαίδευση και Ψηφιακές Θέσεις Απασχόλησης”, ο κύριος Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να ενσωματωθούν οι ΤΠΕ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τα αντικειμενικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το 90% των θέσεων εργασίας έως το 2020 θα απαιτούν ένα μίνιμουμ επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.
Marc Durando, Executive Director European Schoolnet
Ο κύριος Marc Durando, στάθηκε ιδιαίτερα στο συμπέρασμα μελέτης, σύμφωνα με την οποία, ένα - διόλου ευκαταφρόνητο - ποσοστό των νέων Ευρωπαίων (μαθητών της αντίστοιχης ελληνικής Α’ Λυκείου), που κυμαίνεται μεταξύ 24% και 36% διαφωνούν ότι οι ΤΠΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρεση εργασίας. Εξ αυτού ορμώμενος, σχολίασε ότι είναι απαραίτητη η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών για τα e-skills.
André Richier, Principal Administrator, Key Enabling Technologies and Digital Economy, DG Enterprise and Industry, European Commission
Την άποψη ότι πρέπει η Ευρώπη να είναι πιο δημιουργική στο θέμα της απασχόλησης των νέων στον τομέα της Πληροφορικής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον προερχόμενο από την Ασία ανταγωνισμό, που παράγει μεγάλο αριθμό εργαζομένων μετέφερε στο συνέδριο ο κύριος André Richier. Ο ίδιος, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών στον χώρο της πληροφορικής, ώστε να συμβαδίσει με τη ζήτηση, καθώς όπως είπε, ακόμη και σήμερα το 50-70% των υψηλόβαθμων στελεχών στις ΤΠΕ σε ολόκληρη την Ε.Ε. δεν έχουν “strong background” στην Πληροφορική.
Egidijus Biknevicius, Founder & CEO, Etalinkas
“Πρέπει να θέλετε να ξέρετε, να ξέρετε τι θέλετε να κάνετε και να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να το πετύχετε”. Την άποψη αυτή μετέφερε στο κοινό του Συνεδρίου ο Λιθουανός επιχειρηματίας και Παραολυμπιονίκης Egidijus Biknevicius. Ο κύριος Biknevicius, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στα συστήματα επιχειρηματικής διαχείρισης, λύσεις διαδικτύου, web hosting, διαχείριση της Τεχνολογίας της Πληροφορικής, κατέθεσε τη δική του εμπειρία από το επιχειρείν στον κλάδο της Πληροφορικής, σε μια ομιλία με τίτλο, “Α blind’s trip to own business”, αφού και ο ίδιος είναι τυφλός.
“Χαίρομαι γιατί η Ελλάδα συμμερίζεται την ευρωπαϊκή άποψη για την παροχή στους πολίτες εκείνων των e-skills, που έχουν ανάγκη” υπογράμμισε στο μήνυμα της, η κυρία Neelie Kroes
Μενέλαος Δασκαλάκης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Τους τρόπους, με τους οποίους οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να συμβάλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναζήτησε το Workshop I, με κεντρικό ομιλητή τον κύριο Μενέλαο Δασκαλάκη.
Ο κύριος Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες βρίσκονται “στον πυρήνα” της νέας γενιάς επενδύσεων, προκειμένου και η χώρα να εξέλθει της κρίσης και να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Σε αυτό, άλλωστε, στοχεύει - μεταξύ άλλων - και η εθνική στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας, την περίοδο 2014- 2020, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.
Ο κύριος Δασκαλάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, που σχετίζονται με τη στήριξη των ΤΠΕ και με την ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο στο ελληνικό επιχειρείν. Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, για τον μετασχηματισμό υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε digital jobs.
Σωκράτης Κάτσικας, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
Στα εμπόδια που υφίστανται, ακόμη και σήμερα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ψηφιακές δεξιότητες, αναφέρθηκε ο κύριος Σωκράτης Κάτσικας. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τα εμπόδια αυτά εντοπίζονται σύμφωνα με τον ίδιο και σύμφωνα και με όλες τις διαθέσιμες μελέτες, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι οι ΤΠΕ μέχρι σήμερα δεν βρίσκονταν υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά και στο πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.
Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
Στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Επιτροπής “Ψηφιακές Δεξιότητες και Εργασία” αναφέρθηκε η κυρία Βάσω Κόλλια, σχολιάζοντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κάλυψη του κενού ψηφιακών ειδικοτήτων, εφόσον σήμερα δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, αλλά και η εργασιακή διέξοδος μέσω των ΤΠΕ, που αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που συζητήθηκαν στη διάρκεια του workshop, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%.
Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
Πρακτικά παραδείγματα για το πώς η ελληνική καινοτομική και νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να υπερνικήσει τα όποια εμπόδια και να διαπρέψει εντός και εκτός συνόρων αναλύθηκαν στο Panel 4 από τους ίδιους τους δημιουργούς επιτυχημένων start ups Ελλήνων δημιουργών. Από την πλευρά του, ο κύριος Γεώργιος Δουκίδης, αναφέρθηκε στα βήματα που είναι απαραίτητα προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα και οι επιχειρήσεις σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης.
Κομβικό σημείο για την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα τόσο με τον ίδιο όσο και με τους συμμετέχοντες, είναι η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση όχι μόνο να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, που δημιουργούν οι ΤΠΕ, αλλά και να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία, μετατρέποντάς την σε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Game Area
Στους χώρους του Συνεδρίου φιλοξενήθηκε ειδικός χώρος, αφιερωμένος στο Gaming και τις ψηφιακές εφαρμογές, τον οποίον κατέκλυσαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, αλλά και φοιτητές, δίνοντας ένα δυναμικό παρών και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα που επιχειρεί ψηφιακά.
Εθνική Ψηφιακή Συμμαχία
Τέσσερα Υπουργεία: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι Γενικές Γραμματείες: Μέσων Ενημέρωσης, Ισότητας των Φύλων και Νέας Γενιάς, ο ΣΕΠΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνυπέγραψαν μια από τις πλέον εμβληματικές ενέργειες για την ψηφιακή ανάπτυξη, συγκροτώντας μια εθνική Ψηφιακή Συμμαχία, στα πρότυπα του Grand Coalition for Digital Jobs, που έχει συγκροτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης έγινε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event: Mobilising to Support Job Creation and Upskilling of the Workforce” της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “e-Skills for Jobs 2014”. Με την υπογραφή, η Ελλάδα έγινε η έκτη ευρωπαϊκή χώρα, που υπέγραψε τη δική της εθνική Ψηφιακή Συμμαχία (μετά από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα), με στόχο να να αναδείξει τις ευκαιρίες, που προσφέρει η βιομηχανία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
{{{ ArticleFiles }}}