SEPEnews_Issue42

MANPOWERGROUP

sepenewsissue42_manpower
Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα για 8o συνεχόμενο τρίμηνο

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων εργοδοτών στην οικονομία ενισχύεται για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014, με τον Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών για την πορεία των προσλήψεων είναι θετικές για οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας και είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από το 4ο τρίμηνο του 2008.

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +13% το 3ο τρίμηνο του 2014, καθώς το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 7% μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών για την πορεία των προσλήψεων είναι θετικές για οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας και είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από το 4ο τρίμηνο του 2008

“Ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης βελτιώνεται αργά, πλην σταθερά, τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το μοτίβο, ενδεικτικό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των εργοδοτών μετά από μια μακρά, μετα-υφεσιακή περίοδο, είναι οπωσδήποτε θετικό. Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι αυτή η θετική τάση δεν αφορά τους οργανισμούς κάθε μεγέθους στον ίδιο βαθμό. Η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός οργανισμού, ενώ παρατηρούμε ότι η διαφοροποίηση του Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης ανάμεσα σε μεγάλους και micro (>10 εργαζόμενοι) οργανισμούς φτάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Δυστυχώς οι μικρότεροι σε μέγεθος οργανισμοί έχουν λιγότερους πόρους να διαθέσουν στην εύρεση, επιλογή και διακράτηση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επίσης και σημαντικά πιο περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εξειδικευμένη συμβουλευτική και συστηματική στήριξη. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι αυτές ακριβώς οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις συνιστούν πάνω από το 97% του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας, είναι ξεκάθαρο το ποια θα πρέπει να είναι η κύρια στόχευση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο”, σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστη­ριότητας το 3ο τρίμηνο του 2014. Οι πιο αι­σιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγρά­φονται στον τομέα της Μεταποίησης, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρ­χονται σε +17%.

Σταθερός ρυθμός προσλήψεων προβλέπεται στους τομείς: Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +14%, και στον τομέα της Γεωργίας, με Προοπτικές της τάξης του +12%. Παράλληλα, αμετάβλητη την αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2014, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις, ύψους 13 και 12 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας και τον τομέα της Μεταποίησης αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Ανά γεωγραφική περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2014. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +9%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +7%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες της Ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής καταγράφουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων.

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +9%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +7%

Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης ενισχύεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς συγκρίσεις
Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα για τη σφυγμομέτρηση των προσδοκιών προσλήψεων των εργοδοτών για το 3ο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευκαιρίες για τα άτομα που αναζητούν εργασία στις παγκόσμιες αγορές εργασίας αναμένεται να παραμείνουν κυρίως θετικές το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε 37 από τις 42 χώρες, σε σύγκρι­ση με τις 38 από 42 κατά το 2ο τρίμηνο του 2014. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ινδία, την Ταϊβάν, την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Οι πιο αδύναμες - και μόνες αρνητικές - προ­βλέψεις για το 3ο τρίμηνο καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Συνολικά, οι προ­βλέψεις είναι ηπιότερες συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2014, καθώς καταγράφονται ενισχυμένες σε μόλις 11 από τις 42 χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε 24.

Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι Προοπτικές ενισχύονται σε 32 χώρες και μειώνονται σε μόλις έξι. Παράλληλα, οι Προοπτικές σε κάθε μία από τις χώρες του G7 βελτιώνονται ελαφρώς ή παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι εργοδότες σε 19 από τις 24 χώρες της πε­ριοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Οι προοπτι­κές προσλήψεων βελτιώνονται σε έξι χώ­ρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αποδυναμώνονται σε 12.

Οι Προοπτικές εμφανίζονται ισχυροποιημέ­νες σε 20 χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά απο­δυναμώνονται σε δύο και παραμένουν αμε­τάβλητες στις υπόλοιπες δύο.

Οι ασθενέστερες Προοπτικές της περιφέρει­ας καταγράφονται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στην Ιταλία.

{{{ ArticleFiles }}}