SEPEnews_Issue41

IDC

sepenews41idc
Χαμηλότερες των προσδοκιών οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκόσμια, το 1ο τρίμηνο 2013

Χειρότερα των αρχικών προβλέψεων κινήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκόσμια, θέτοντας ακόμα πιο έντονα το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τι νέο έρχεται στην αγορά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της IDC σε όλο τον κόσμο, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ανήλθαν στα 76,3 εκατ. τεμάχια το 1ο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας πτώση κατά 13,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και πολύ χειρότερα από την αρχική πρόβλεψη, που έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 7,7%, Πίνακας 1.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν δείγμα της χειρότερης επίδοσης στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 1994. Επίσης, επισημαίνεται πως είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών διεθνώς.


Πίνακας 1. Σύνολο Πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών παγκόσμια, σε χιλιάδες τεμάχια
Πηγή: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, 2013


Παρά τη σχετική βελτίωση που σημειώνεται στο οικονομικό περιβάλλον, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά σε όλες τις ηπείρους σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Οι πωλήσεις των mini notebooks έχουν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από την αγορά των οικιακών καταναλωτών, ενώ τα tablets και τα smartphones συνεχίζουν, επίσης, να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος των καταναλωτικών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αγωνίζεται να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα αφής και ultra-slim, όμως, υπάρχουν αρκετά εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια και λόγω κόστους και λόγω τεχνολογίας των λειτουργικών συστημάτων. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών αγωνίζεται να εντοπίσει τις καινοτομίες, που θα διαφοροποιήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από άλλα προϊόντα και θα εμπνεύσουν τους καταναλωτές να τους αγοράσουν, όμως, μέχρι στιγμής παρατηρείται αντίσταση στις αλλαγές, οι οποίες θεωρούνται ασαφείς ή δαπανηρές.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ανήλθαν στα 76,3 εκατ. τεμάχια το 1ο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας πτώση κατά 13,9%


“Σε αυτό το σημείο, δυστυχώς, είναι σαφές ότι τα Windows 8 όχι μόνο απέτυχαν να δώσουν ώθηση στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά φαίνεται να την έχουν επιβραδύνει”, δήλωσε ο Bob O’Donnell, IDC Program Vice President, Clients and Displays. “Παρ’ όλο που ορισμένοι καταναλωτές εκτιμούν τις νέες διαστάσεις και τις δυνατότητες αφής τωνWindows 8, οι ριζικές αλλαγές σε βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως στο User Interface ή στο κουμπί έναρξης καθώς και το κόστος, που συνδέεται με την τεχνολογία αφής, έχουν κάνει τους υπολογιστές λιγότερο ελκυστικούς με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως οι «ταμπλέτες» και άλλες ανταγωνιστικές συσκευές. Η Microsoft θα πρέπει να πάρει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις και να κινηθεί προς τα εμπρός, αν θέλει να βοηθήσει την αναζωογόνηση της αγοράς PC”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Bob O’Donnell.

Ο αντίκτυπος της πτώσης της ζήτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει επηρεάσει και τους μεγάλους κατασκευαστές, όπως οι HP και Dell. Η Lenovo παραμένει μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, καθώς συνεχίζει να ακολουθεί μια σταθερά “επιθετική” στρατηγική.

“Παρά το γεγονός, ότι η μείωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν ήταν έκπληξη, το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι εκπληκτικό και ανησυχητικό”, δήλωσε ο David Daoud, IDC Research Director, Personal Computing. “Ο κλάδος διέρχεται μια κρίσιμη καμπή και οι στρατηγικές επιλογές αφορούν στο τι πρέπει να γίνει, ώστε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να ανταγωνιστούν τη ραγδαία άνοδο των εναλλακτικών συσκευών και να παραμένουν ελκυστικοί στους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και τις οργανωτικές δομές τους και να διαφοροποιήσουν τις τακτικές τους στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη διανομή και τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συρρίκνωσης της ζήτησης και της επικείμενης ενοποίησής τους”.

Προβλέψεις για τον Παγκόσμιο Κλάδο Τεχνολογίας
Οι τάσεις στον κλάδο ΤΠΕ που θα καθορίσουν το 2013, βάσει φετινών πορισμάτων διεθνών αναλυτών, είναι οι εξής:

Η “κινητή διαφήμιση” ανθίζει, οι ταμπλέτες προπορεύονται, ενώ τα smartphones ακολουθούν
Η “κινητή διαφήμιση” - μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει τις ταμπλέτες, τα smartphones και άλλες συσκευές τηλεφώνων - θα αναπτυχθεί κατά 50% αγγίζοντας τα $9 δις παγκοσμίως.

1 δισεκατομμύριο smartphones θα διατεθούν για πρώτη φορά
Η χρήση αυτών, ωστόσο, θα διαφέρει με έναν αυξανόμενο αριθμό κατόχων smartphones (περίπου 400 εκατ. από τη σημερινή βάση των 1,9 δις ως το τέλος του έτους) σπάνια ή ποτέ να μη συνδέει τις συσκευές του σε υπηρεσίες δεδομένων.

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής δεν έχει πεθάνει: Σημασία έχει η χρήση, όχι ο αριθμός των συσκευών
Από τις συνολικές πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των ταμπλετών και των smartphones το 2013, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα καλύψουν το ένα πέμπτο. Ωστόσο, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της κίνησης στο διαδίκτυο που μετράται σε bits θα συνεχίσει να καλύπτεται από τους παραδοσιακούς προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (desktops και laptops). Και από το συνολικό χρόνο που περνάμε στο σπίτι και στη δουλειά μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ταμπλέτες και τα smartphones, περισσότερο από το 70% θα είναι μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το 2013 θα είναι το έτος κατά το οποίο η τηλεοπτική βιομηχανία θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το επόμενο επίπεδο υψηλής ανάλυσης (HD), γνωστό και ως 4Κ

Η τεχνολογία 4K κερδίζει έδαφος

Το 2013 θα είναι το έτος κατά το οποίο η τηλεοπτική βιομηχανία θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το επόμενο επίπεδο υψηλής ανάλυσης (HD), γνωστό και ως 4Κ, που θα προσφέρει τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με την τωρινή υψηλότερη ανάλυση HD TV. Η ανάπτυξη του 4Κ θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια: ενδεικτικά, το 2013 συσκευές 4Κ θα είναι για πολύ λίγους χρήστες. Περίπου 20 συσκευές θα είναι διαθέσιμες για εκείνους που επιθυμούν να δαπανήσουν μεταξύ $15.000 και $25.000 ανά συσκευή τηλεόρασης.

Συντονισμός
Οι ιστοσελίδες crowd funding θα συγκεντρώσουν περίπου $3 δις παγκοσμίως, μια αύξηση 100% συγκριτικά με το 2011.

Τα εταιρικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Enterprise Social Networks - ESN)
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500 θα έχουν επιλεκτικά ή εξολοκλήρου ενσωματώσει ένα ESN μέχρι το τέλος του 2013, μια αύξηση 70% από το 2011. Από εκείνους που έχουν εγγραφεί, μόνο ένα τρίτο θα διαβάσει το περιεχόμενο μια φορά τη βδομάδα ή περισσότερο και μόνο το 40% θα κάνει αναρτήσεις στο ESN κάθε μήνα.

Η έλλειψη φάσματος είναι εμφανής: Χειροτέρευση πριν τη βελτίωση
Η ζήτηση για ασύρματο εύρος φάσματος συνεχίζει να αυξάνεται, προσεγγίζοντας τα όρια εξάντλησης του φάσματος, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ ορισμένες φορές και σε αδυναμία πρόσβασης σε δίκτυα ή/ και τερματισμό κλήσεων ή/ και μεταφοράς δεδομένων.

Όλα όσα μπορούν να μεταφερθούν σε “εφαρμογές”
50 με 100 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα προσφέρουν υπηρεσίες “all-you-can-eat” με απεριόριστη πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές - μια μέση λύση μεταξύ απεριόριστων χρεώσεων “all-you-can-eat” και χρέωση δεδομένων βάσει μετρήσεων.

{{{ ArticleFiles }}}