SEPEnews_Issue41

EDITORIAL - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΡΡΟΣ

sepenewsissue41_sirros
2014: Προκλήσεις, δυσκολίες αλλά και συντονισμένη προσπάθεια για ανάπτυξη

H χρονιά, που σε λίγες ημέρες φθάνει στο τέλος της, ήταν μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα μας στη μεταπολεμική ιστορία της. Παράλληλα, ήταν μια από τις δυσκολότερες περιόδους και για τον κλάδο μας, καθώς οι επιχειρήσεις Ψηφιακής Τεχνολογίας κλήθηκαν και αυτές να δώσουν - για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά - μια σκληρή μάχη με τα σοβαρά προβλήματα και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Αποχαιρετώντας όμως το 2013, ο απολογισμός δεν είναι απαραίτητα αρνητικός. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνών βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μια ακόμη χρονιά, με την Πολιτεία να αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο τη δυναμική του κλάδου μας, αλλά και το πολύτιμο στήριγμα που μπορεί να προσφέρει στη συντονισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, στοχεύοντας στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου απέδειξαν για μια ακόμη χρονιά την “ανθεκτικότητά τους” αλλά και το σημαντικό ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν στην ελληνική οικονομία και στην ανάκαμψή της. Οι επόμενοι μήνες και η νέα χρονιά που ξεκινά είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την πορεία της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει φθάσει στο σημείο εκείνο, όπου νομοτελειακά θα πρέπει να ανατρέψει μια πτωτική πορεία πέντε ετών, η βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Να ξεδιπλώσει τη δυναμική της και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις μέσα σε μια συγκυρία που είναι καταλληλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Η βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με
μια πολύ μεγάλη πρόκληση.
Να ξεδιπλώσει τη δυναμική της και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο
στις οικονομικές εξελίξεις μέσα σε μια συγκυρία
που είναι καταλληλότερη
από οποιαδήποτε άλλη
στιγμή

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνών αποτελούν μονόδρομο για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, πρέπει να συμμετάσχουν δυναμικά στην αναδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου, στον εκσυγχρονισμό όλων των δομών, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κλάδος μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις ΤΠΕ μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους. Ο ΣΕΠΕ θα είναι δίπλα τους στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Το 2014 αναμένεται, να αποτελέσει χρονιά σταθμό για την υλοποίηση ορισμένων από τα μεγαλύτερα έργα τεχνολογίας που θα έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις με το Δημόσιο και να φέρει πιο κοντά τις επιδόσεις και τους βασικούς δείκτες της χώρας μας με αυτούς των εταίρων της στην Ε.Ε. των 28.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες πολλές, ωστόσο η κοινή συντονισμένη προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ένα εγχείρημα στο οποίο θα πρέπει να πιστέψουμε όλοι, καθώς η καρδιά της οικονομίας μπορεί και πρέπει να είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνών.

Τα περισσότερα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, όπως για παράδειγμα η ανεργία, είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αμβλυνθούν από τη μεγαλύτερη χρήση και διάδοση της τεχνολογίας.

Το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να βρει πολύτιμο στήριγμα στις ΤΠΕ, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η διάχυση των τεχνολογιών θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά πρωταρχικό στόχο του ΣΕΠΕ. Η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και η στενή συνεργασία του Συνδέσμου μαζί τους, ο συνεχής διάλογος με την αγορά αλλά και την Πολιτεία, είναι οι δεσμεύσεις μας για τη νέα χρονιά, είναι οι δεσμεύσεις μας για ένα καλύτερο αύριο και για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Γιάννης Σύρρος
Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ
Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE
Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA

{{{ ArticleFiles }}}