EITO_Issue08

Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

eitoglobal1new

Η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας την εξής ιδιαιτερότητα: την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε παραδοσιακούς τομείς παραμένουν στάσιμες ή βαίνουν μειούμενες, ο ρόλος των ΤΠΕ για το συνολικό μετασχηματισμό του επιχειρείν γίνεται όλο και πιο ισχυρός, γεγονός που δίνει ώθηση στη λεγόμενη αγορά του “Third Platform” (“Τρίτη Πλατφόρμα”).

Πρόκειται για τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το Mobility (συσκευές, εφαρμογές και υπηρεσίες), το Cloud Computing (στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα), τον κλάδο των Big Data Analytics και -φυσικά- τα δημοφιλή πλέον Social Media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δίνουν τον τόνο των εξελίξεων, αλλά -σε κάποιες περιπτώσεις αγορών- τείνουν να γίνουν το κυρίαρχο μοντέλο, την ίδια στιγμή που οι “παραδοσιακές” τεχνολογικές δαπάνες (εξοπλισμός, λογισμικό και υπηρεσίες) παίρνουν την κατιούσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Τη θετική εικόνα της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής υπογραμμίζει το γεγονός ότι, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, αυτή της Βραζιλίας, όπου θα σημειωθεί πτώση κατά 0,8%, και της Ινδίας, η οποία θα κινηθεί οριακά αρνητικά κατά 0,4%, καμία άλλη από τις 35 χώρες, δεν θα “δει” φέτος μειώσεις.

Αντίστοιχα, για το 2015 επίσης δύο αγορές, η αγορά της Ελλάδας με πτώση κατά 0,9% και η αγορά της Ιταλίας με μείωση κατά 0,4%, θα είναι οι μόνες με αρνητικό πρόσημο στην αγορά Πληροφορικής, καθώς η αξία της αγοράς σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη θα διευρυνθεί.

Ο ρόλος των ΤΠΕ για το συνολικό μετασχηματισμό του επιχειρείν γίνεται όλο και πιο ισχυρός, γεγονός που δίνει ώθηση στη λεγόμενη αγορά του “Third Platform”Η παγκόσμια αγορά Εξοπλισμού Πληροφορικής θα εμφανίσει μείωση 0,5% το 2014, ενώ για το 2015 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση κατά 0,4%.

Η οριακά αρνητική εικόνα της αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στις υποτονικές επιδόσεις του κλάδου των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3% φέτος και κατά 4,5% το 2015.

Για την επιβράδυνση της αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών εκτιμάται ότι ευθύνεται, σε ένα βαθμό, η άνοδος της δημοτικότητας των tablets, αλλά και η σαφής στροφή των καταναλωτών στα smartphones, παράμετροι που ερμηνεύουν - εν μέρει - τις εκτιμήσεις για την αρνητική πορεία του τομέα τη διετία 2014 - 2015.

Αντίθετα, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη διεθνή αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής, η οποία θα βρεθεί σε θετικό έδαφος τη διετία 2014 - 2015, κερδίζοντας έδαφος κατά 3,4% την τρέχουσα οικονομική περίοδο και κατά 3,5% το επόμενο έτος.

Σημαντική βελτίωση αναμένει για τη διετία 2014 - 2015 και η διεθνής αγορά Λογισμικού, η οποία θα διευρυνθεί κατά 6% το 2014,  για να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 6,4%, το 2015. Η θετική πορεία του κλάδου του Λογισμού συνδέεται στενά με το μετασχηματισμό της αγοράς της Πληροφορικής και τη στροφή από τις παραδοσιακές τεχνολογικές δαπάνες σε επενδύσεις που σχετίζονται με το “Third Platform”.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Θετικά πρόσημα, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο, αναμένει η παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα κινηθεί ανοδικά και στους τρεις επιμέρους τομείς: Εξοπλισμός Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και Υπηρεσίες Mobile Data.

Η παγκόσμια αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να διευρυνθεί σε αξία κατά 7,4% φέτος, με πρόβλεψη περαιτέρω ανάπτυξης 5,4% το 2015.

Στον τομέα Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών προβλέπεται τόσο για το 2014, όσο και την επόμενη οικονομική χρήση βελτίωση των μεγεθών της αγοράς, η αξία της οποίας θα διευρυνθεί κατά 3,9% το 2014 και κατά 3,8% το 2015.

Εξαιρετικά θετική προδιαγράφεται και η πορεία του κλάδου Mobile Data Services, ο οποίος αναμένει αυξήσεις 15,7% φέτος και 13,2% το 2015.

H αυξανόμενη δημοτικότητα των smart-phones σε συνδυασμό με την περαιτέρω διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας αυξάνει τη ζήτηση για υπηρεσίες mobile data, προσφέροντας μεγάλη υποστήριξη στην αγορά Υπηρεσιών Τηλεφωνίας.