EITO_Issue06

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

6threport_03

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αναιμικές επιδόσεις, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό απηχούν την πορεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και το εύθραυστο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, καταγράφει η εγχώρια αγορά Τηλεπικοινωνιών.

Όλοι οι επιμέρους τομείς (Εξοπλισμός, Συσκευές, Υπηρεσίες), θα παρουσιάσουν πτώση και τις δύο επόμενες χρονιές.

Η αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014 έναντι του 2013 και με αξία αγοράς €563 εκατ., για να υποχωρήσει περαιτέρω 2,1% και αξία αγοράς €551 εκατ. ένα χρόνο αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Τα ποσοστά μείωσης τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 απέχουν από τις έντονα αρνητικές επιδόσεις του 2013, οπότε η αγορά έχασε έδαφος κατά 5,5% συνολικά.

Την -εν μέρει- εξομάλυνση της αγοράς Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών, κατά τη διετία 2014 - 2015, αναμένεται να τροφοδοτήσουν οι επενδύσεις για αναβάθμιση ή/ και συντήρηση υποδομών δικτύων 2G/ 3G, καθώς και περιορισμένα έργα υποδομών 4G/ LTE σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Αδύναμη επίδοση θα εμφανίσει το 2014 η αγορά συσκευών στην Ελλάδα, η οποία παραμένει στη σκιά της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εταιρικών και οικογενειακών προϋπολογισμών. Οι πωλήσεις smartphones, τα οποία ήδη αντιπροσωπεύουν ποσοστό 54% της συνολικής αγοράς συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αν και θα κινηθούν ανοδικά το 2014 δεν αρκούν, για να συγκρατήσουν το σύνολο του κλάδου από την πτωτική τροχιά.

Το 2014 προβλέπεται μείωση 3,3% και αξία αγοράς στα €4,169 δις
Το 2015 εκτιμάται, ότι η αγορά θα περιοριστεί κατά 2,8% και αξία αγοράς θα ανέλθει στα €4,053 δις

Η αγορά των “έξυπνων” κινητών, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 2,2% το 2014, για να βρεθεί σε πτώση 2,1% το 2015. Τόσο η επίδοση του 2014 όσο και αυτή του 2015 απέχουν από την πορεία της αγοράς των δύο προηγούμενων ετών. Την αγορά smartphones στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα αναζωογονήσει μερικά η περαιτέρω πτώση των τιμών, καθώς ήδη τα “έξυπνα” κινητά, με τιμή κάτω των $200, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής αγοράς. Το συγκεκριμένο γεγονός εξηγεί και την κυριαρχία του λειτουργικού Android, το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει μερίδιο 75% στην ελληνική αγορά το 2014.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Σε αρνητικά πρόσημα αναμένεται να βρεθεί και τη διετία 2014 - 2015 η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Τηλεφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 3,6% το 2014 και με αξία αγοράς €3,606 δις, για να περιοριστεί περαιτέρω 2,9% το 2015 και αξία αγοράς στα €3,502 δις.

Η διείσδυση των smartphones στην ελληνική αγορά μπορεί να παραμένει μικρότερη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, η πορεία της είναι καθόλα υγιής και δημιουργεί αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τομέα των υπηρεσιών.

Μάλιστα εκτιμάται, ότι η διεύρυνση της διείσδυσης των “έξυπνων” κινητών θα ενισχύσει την κίνηση δεδομένων, η οποία σαφέστατα και υποβοηθείται από την αργή, αλλά σταθερή, είσοδο 4G στην εγχώρια αγορά.

Παρά την οικονομική κρίση, η διετία 2014 - 2015 αναμένεται να φέρει άνοδο στα έσοδα των παρόχων τηλεπικοινωνιών από υπηρεσίες mobile data και το 2014 και το 2015. Ωστόσο, η άνοδος στις υπηρεσίες mobile data δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει τη μεγάλη πτώση από τις υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων.

Ψήγματα αισιοδοξίας δημιουργεί και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καταγράφει, για άλλη μια φορά, τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης όσον αφορά το ρυθμό της ευρυζωνικότητας, η οποία αναπτύχθηκε κατά 8% το 2013.

Σαφέστατα οι συγκεκριμένοι ρυθμοί θα επιβραδυνθούν, όσο η αγορά θα “ωριμάζει”, ωστόσο, και πάλι κοινή εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνουν πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο για το άμεσο μέλλον.

Παρά τη σαφέστατη βελτίωση σε ποσοτικό επίπεδο, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων χωρών της Δυτικής Ευρώπης στην ανάπτυξη Δικτύων/ Υπηρεσιών Νέας Γενιάς: μόνο το 2% των συνδέσεων, στα τέλη του 2013, ανήκε σε αυτή την κατηγορία των δικτύων (κυρίως VDSL και κάποιες FTTP).

Τα Δίκτυα/ Υπηρεσίες επόμενης γενιάς, ως τάση, είναι μονόδρομος και για την Ελλάδα, η οποία θα δει τις σχετικές συνδέσεις να αυξάνονται και να αντιπροσωπεύουν το 34% των συνολικών συνδέσεων έως το 2018, ποσοστό, όμως, που κατατάσσει την Ελλάδα στους ουραγούς των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

{{{ ArticleFiles }}}