EITO_Issue06

Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

6threport_05

Στην Ευρώπη, η βιομηχανία ΤΠΕ διέρχεται ένα στάδιο “μέτριας” ανάπτυξης, μετά από χρόνια οριακά θετικών ή και αρνητικών επιδόσεων, απόρροια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της πτώσης των εταιρικών και των δημοσίων επενδύσεων και της εξασθένισης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς στην Ευρώπη για τη διετία 2014 - 2015 είναι η πολυμορφία της, αφού κάθε αγορά, σε κάθε χώρα, αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας.

Αυτό, άλλωστε, δικαιολογεί και τις μεγάλες αποκλίσεις, που αναμένονται και την τρέχουσα χρονιά και το 2015, μεταξύ της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο, με την πρώτη να ανασυντάσσεται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Έχοντας ενισχυθεί σε ποσοστό μόλις 0,2% κατά το 2013, για το 2014 η αγορά ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη δείχνει έτοιμη για ισχυρότερη αναπτυξιακή πορεία. Καθώς η οικονομία της περιοχής συνεχίζει να σταθεροποιείται, η αγορά θα παρουσιάσει άνοδο 0,7% το 2014 και αύξηση 1,4% το 2015. Η ανάπτυξη θα προέλθει, κυρίως, από τους τομείς του Λογισμικού, των Υπηρεσιών Πληροφορικής και των Φορητών Συσκευών.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς στην Ευρώπη για τη διετία 2014 - 2015 είναι η πολυμορφία της, αφού κάθε αγορά, σε κάθε χώρα, αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας
Οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (κέρδη 2,5% το 2014 και 2,9% το 2015), όσο και το Λογισμικό (άνοδος 4,4% φέτος και 4,8% το 2015), αλλά και ο Εξοπλισμός Τηλεπικοινωνιών (αύξηση 2,2% το τρέχον έτος και 1,9% το επόμενο) θα κινηθούν ανοδικά τη διετία 2014 - 2015.

Από τους υπόλοιπους τομείς της αγοράς, μόνο ο Εξοπλισμός Πληροφορικής και οι Υπηρεσίες Τηλεφωνίας θα υποστούν φέτος μειώσεις 1,9% αμφότεροι (σ.σ. ο Εξοπλισμός θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος 0,9% την επόμενη χρονιά, ενώ οι Υπηρεσίες Τηλεφωνίας θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4% το 2015).

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς οι αυξημένες δαπάνες για εξοπλισμό και υπηρεσίες δεδομένων δεν επαρκούν, για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών τηλεφωνίας.

Το σύνολο της αξίας της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 0,7% το 2014 έναντι του 2013 και 1,4% το 2015.


 
Διάγραμμα 1. Δυτική Ευρώπη, ποσοστό μεταβολής αξίας αγοράς ανά κλάδο. Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 6/2014

ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1% αναμένει για φέτος η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 είναι για άνοδο κατά 2,6%.

Η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε σχέση αλληλεξάρτησης τόσο με τη Δυτική Ευρώπη, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, προβλέπεται να καταφέρει να ισορροπήσει τις προβλεπόμενες μειώσεις στην αγορά της Πληροφορικής με τις αναμενόμενες αυξήσεις στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών.

Το κλίμα, πάντως, στις αγορές της περιοχής είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς η κρίση στην Ουκρανία, το γενικότερο πολιτικό κλίμα και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια για πολύ υψηλές προσδοκίες.

Αυτό κάθε άλλο παρά αναιρεί τη θετική εικόνα, που τείνει να διαμορφωθεί στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τη διετία 2014 - 2015 για τη βιομηχανία ΤΠΕ.

Η εν λόγω εικόνα ενισχύεται από την πεποίθηση, ότι και η συγκεκριμένη περιοχή θα εισέλθει και αυτή στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης στις ΤΠΕ, ο οποίος ξεφεύγει από τη συντηρητική στρατηγική του παρελθόντος, που είχε ως βασικό άξονα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, και περνάει σε αυτήν των ΤΠΕ ως μοχλού για μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για τους λόγους αυτούς, η αγορά πληροφορικής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει χάσει τη φήμη μιας ελκυστικής αγοράς, που δεν θα ανακτήσει σύντομα. Εύκολες νίκες θα είναι πιο δύσκολο να έρθουν, και οι προμηθευτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ανάλογα. Σε αυτήν την τάση θα πρέπει να αποδοθούν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, που προβλέπονται για το 2015.


 Διάγραμμα 2. Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, ποσοστό μεταβολής αξίας αγοράς ανά κλάδο.
Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 6/2014

{{{ ArticleFiles }}}