EITO_Issue06

Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

6threport_02

Η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας την εξής ιδιαιτερότητα: την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε παραδοσιακούς τομείς παραμένουν στάσιμες ή βαίνουν μειούμενες, ο ρόλος των ΤΠΕ για το συνολικό μετασχηματισμό του επιχειρείν γίνεται όλο και πιο ισχυρός, γεγονός που δίνει ώθηση στη λεγόμενη αγορά του “Third Platform” (“Τρίτη Πλατφόρμα”).

Πρόκειται για τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το mobility (συσκευές, εφαρμογές και υπηρεσίες), το cloud computing (στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα), τον κλάδο των big data analytics και -φυσικά- τα δημοφιλή πλέον μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δίνουν τον τόνο των εξελίξεων, αλλά -σε κάποιες περιπτώσεις αγορών- τείνουν να γίνουν το κυρίαρχο μοντέλο, την ίδια στιγμή που οι “παραδοσιακές” τεχνολογικές δαπάνες (εξοπλισμός, λογισμικό και υπηρεσίες) παίρνουν την κατιούσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Η παγκόσμια αγορά Εξοπλισμού Πληροφορικής θα εμφανίσει αύξηση 0,8% την τρέχουσα χρήση, ενώ για το 2015 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο 2,2%. Η αστάθεια και οι διακυμάνσεις της αγοράς αποδίδονται σε ένα μεγάλο βαθμό στις “αρρυθμίες” στην αγορά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και στην ολοένα και μεγαλύτερη κυκλικότητα των επενδύσεων στον κλάδο του επιχειρηματικού Εξοπλισμού Πληροφορικής (Servers και Συστήματα Αποθήκευσης).

Ειδικά για την αγορά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αυτή εκτιμάται, ότι θα νιώθει όλο και πιο έντονο τον ανταγωνισμό των tablets και των smartphones, γεγονός που ερμηνεύει και τις εκτιμήσεις για την αρνητική πορεία της τη διετία 2014 - 2015. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί κατά 6,1%, ενώ το 2015 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 2,1%, (σ.σ. και το 2013 η αγορά δέχτηκε πιέσεις που ποσοστιαία μεταφράστηκαν σε 4,3%).

Ο ρόλος των ΤΠΕ για το συνολικό μετασχηματισμό του επιχειρείν γίνεται όλο και πιο ισχυρός, γεγονός που δίνει ώθηση στην αγορά “Third Platform” (“Τρίτη Πλατφόρμα”)

Ενδείξεις σταθεροποίησης τη διετία 2014 - 2015 παρουσιάζει τόσο η αγορά Λογισμικού όσο και αυτή των Υπηρεσιών Πληροφορικής. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο Λογισμικό, φέτος η παγκόσμια αγορά θα διευρυνθεί κατά 6,1%, για να ενισχυθεί περαιτέρω 6,4%, το 2015. Η προβλεπόμενη θετική πορεία δεν φαίνεται να αποτελεί συγκυριακό γεγονός, καθώς έρχεται να βελτιώσει την εικόνα μιας αγοράς, η οποία δείχνει σαφέστατα σημάδια ανάκαμψης (σ.σ. το 2013 ενισχύθηκε 7,6%, ενώ το 2012 είχε επίσης κινηθεί ανοδικά 6,2%). Οι επιδόσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας Λογισμικού κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ΤΠΕ, δεδομένου ότι το Λογισμικό βρίσκεται στην “καρδιά” του μετασχηματισμού του Third Platform.

Ανάλογα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για τη διεθνή αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής, η οποία, αφού διευρύνθηκε κατά 4,8% το 2013, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, και συγκεκριμένα κατά 3,7% το τρέχον έτος, για να κερδίσει επιπλέον έδαφος κατά 4% το 2015. Μάλιστα, κάποιοι επιμέρους τομείς της αγοράς, όπως το outsourcing και το BPO, αναμένεται να εμφανίσουν ακόμη πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η παγκόσμια αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής δείχνει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, που όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: συνδέονται με την ανάγκη του τελικού καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρησης) να μειώσει τα κόστη που σχετίζονται με την Πληροφορική, πετυχαίνοντας, παράλληλα, τη βέλτιστη δυνατή σχέση ποιότητας - τιμής. Πάντως, όπως προκύπτει από την ίδια την πορεία της αγοράς, ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών, γεγονός το οποίο ερμηνεύει και τη βελτίωση της αγοράς σε παγκόσμια.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τις συνέπειες της ταχύτερης διείσδυσης των τεχνολογιών του "Third Platform" θα δεχθεί τη διετία 2014 - 2015 και διεθνής αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα δει τις επιδόσεις της έναντι του παρελθόντος να βελτιώνονται. Μετά από ανοδική πορεία, 7,8% το 2013, θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση 4,5% το 2014, για να κερδίσει εκ νέου έδαφος το 2015 κατά 3,9%.

Το Mobility αναμένεται να αλλάξει ριζικά το διεθνές τηλεπικοινωνιακό τοπίο, με τα smartphones και τις υπηρεσίες mobile data να πυροδοτούν τις εξελίξεις. H αυξανόμενη απήχηση των smartphones και των mobile data παρέχει σημαντική στήριξη στην αγορά Υπηρεσιών Τηλεφωνίας, που μετά από μια καλή χρονιά το 2013 (αύξηση 6,5%) θα ενισχύσει τη δυναμική του κατά 3,6% φέτος και κατά 3,2% το 2015. Από τους επιμέρους τομείς της αγοράς, οι υπηρεσίες, που σχετίζονται με τα mobile data, κάθε άλλο παρά σημάδια κόπωσης δείχνουν, καθώς το 2013 ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 20,5%, ενώ τη διετία θα γνωρίσουν νέα άνοδο κατά 11,1% και 9,5% αντίστοιχα.

Παγκόσμια, η Ασία και η Λατινική Αμερική πέτυχαν το 2013 αύξηση 5% στην αγορά Υπηρεσιών Τηλεφωνίας, προσβλέποντας σε ανάλογες επιδόσεις και για τη διετία 2014 - 2015. Στον αντίποδα βρέθηκε η Ευρώπη, όπου το 2013 η αγορά υποχώρησε, λόγω: της αργής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις πιέσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο, τον οξυνόμενο ανταγωνισμό και την επιβράδυνση των επενδύσεων από πλευράς τηλεπικοινωνιακών παρόχων, τάσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή αγορά των Υπηρεσιών Τηλεφωνίας έως και το 2016.

Στην αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών θα επιτευχθεί φέτος περαιτέρω βελτίωση, με την ετήσια ανάπτυξη να υπολογίζεται στο 7,6% και το 2015 να σηματοδοτεί νέα αύξηση 5,8%.{{{ ArticleFiles }}}