EITO_Issue05

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

5threport_06

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ανάμεικτη είναι η εικόνα που εκπέμπει η αγορά των Τηλεπικοινωνιών, η οποία μπορεί ως σύνολο να διατηρείται σε θετικό πρόσημο για φέτος, ωστόσο όλοι επιμέρους κλάδοι, πλην αυτού των υπηρεσιών τηλεφωνίας, βρίσκονται σε πίεση. Ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφουν τον κλάδο του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος βιώνει και τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Ευθέως ανάλογη της πτώσης των εσόδων των παρόχων είναι και η πορεία της αγοράς του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, απηχώντας, εν πολλοίς, το γενικότερο οικονομικό κλίμα αστάθειας.
Για το τρέχον έτος, η εκτίμηση είναι ότι ο κλάδος θα περιοριστεί περαιτέρω, αυτή τη φορά σε ποσοστό 16,9%, με τη μείωση της αγοράς για το 2014 να αναμένεται στα επίπεδα του 6,1%.

Τον τομέα του Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών θα συντηρήσουν, για τα προσεχή έτη, οι εν εξελίξει αναβαθμίσεις των υφιστάμενων δικτύων 3G και τα έργα συντήρησης των υποδομών 2G, ενώ μικρή θα είναι η συνδρομή και των -περιορισμένων επί του παρόντος- επενδύσεων σε 4G (LTE).
Η αγορά του εξοπλισμού των επιχειρήσεων θα παραμείνει ασταθής, με το WLAN να είναι η μόνη τεχνολογία που θα παραμείνει σε πορεία σταθερής ανάπτυξης (αν και με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν).

Το 2013, η αξία της αγοράς Τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει άνοδο 3,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το 2014 η προβλέπεται μείωση 4,8%

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη την αγορά των Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας, η αξία της οποίας θα υποχωρήσει φέτος κατά το σημαντικό ποσοστό του 24,8% σε σχέση με το 2012. Για δε το 2014, το μέλλον των συσκευών προδιαγράφεται ευνοϊκότερο με την πτώση να περιορίζεται στο 8,8%.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα smartphones, η χώρα μας δεν φαίνεται να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπου οι “έξυπνες συσκευές” απολαμβάνουν υψηλότατα ποσοστά ανάπτυξης. Το 2013 ο τομέας των έξυπνων συσκευών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 10,5% σε ετήσια βάση. Η διείσδυση των smartphones στην εγχώρια αγορά αξιολογείται ως χαμηλή, της τάξης του 22% (τέλη του 2012), απέχοντας μακράν από τα αντίστοιχα ποσοστά σε πιο “ώριμες” ευρωπαϊκές αγορές. Το δε 2013, η διείσδυση των “έξυπνων κινητών” υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 28%, για να ανέλθει στο 35% μέχρι τα τέλη του 2014.

Ελέω κρίσης, το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών θα παραμείνει προσανατολισμένο σε χαμηλότερου κόστους συσκευές, αφού το “high end” κομμάτι της αγοράς είναι δυσπρόσιτο για το μέσο Έλληνα. Όσον αφορά δε τις συσκευές 4G, η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, με δεδομένη την υψηλή τιμής τους, θα είναι αργή, με το μερίδιο αγοράς τους για το 2013 να τοποθετείται στο 16%.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Σημάδια σταθεροποίησης εκπέμπει η αγορά των Υπηρεσιών Τηλεφωνίας, με την αξία της αγοράς να ενισχύεται φέτος κατά 6,3% σε σχέση με το 2012. Πάντως, την επόμενη οικονομική χρήση η αγορά αναμένεται να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με μείωση 4,7%. Το 2013 τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας υπέστησαν πίεση, με βασική αιτία τη σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού.

Θετικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά των υπηρεσιών τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα φέρει η περαιτέρω διείσδυση των smartphones και η διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών 4G, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στα έσοδα από τη χρήση δεδομένων.

Μάλιστα, υπό την αίρεση μιας ραγδαίας επιδείνωσης των μακρο-οικονομικών συνθηκών στη χώρα, η εκτίμηση είναι ότι φέτος η αγορά των υπηρεσιών δεδομένων θα ενισχυθεί κατά 7,1% σε σχέση με πέρσι, με την άνοδο για το 2014 να τοποθετείται στο 5,8%. Ωστόσο, από μόνη της η εν λόγω αύξηση δεν θα είναι ικανή να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες φωνής και γραπτά μηνύματα.

{{{ ArticleFiles }}}