Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Περαιτέρω μείωση του τομέα αναμένεται να σημειωθεί φέτος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση κατά 6,4% έναντι του 2012 και την εικόνα για το 2014 να είναι αρνητική, με πρόβλεψη για μείωση κατά 4,8%. “Ευάλωτο” σημείο της ελληνικής αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής αποτελεί ο τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχει απολέσει, από την έναρξη της κρίσης, περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του, με τις εκτιμήσεις να “βλέπουν” συνέχιση της καθοδικής πορείας.
Συνολικά, το 2013 η αγορά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει κατά 15% σε αξία και κατά 9,3% σε όγκο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές ούτε για το επόμενο έτος, με τη μείωση σε αξία να υπολογίζεται σε 12,2% και την πτώση σε όγκο σε ποσοστό ελαφρά μεγαλύτερο του 9%. Ποιοτικό γνώρισμα της αγοράς με σαφείς οικονομικές επιπτώσεις είναι ότι πλέον ένα μεγάλο τμήμα των δαπανών για φορητούς και σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχει "μετακινηθεί" προς τα tablets, ιδίως από την πλευρά των καταναλωτών, οδηγώντας τη συνολική αγορά σε συνεχή συμπίεση.
Οι δαπάνες των καταναλωτών για φορητούς υπολογιστές αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 9,8%, με την εκτιμώμενη πτώση στους σταθερούς υπολογιστές να εκτοξεύεται στο 18,4% το 2013 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Φωτεινή εξαίρεση στην αγορά του Εξοπλισμού Πληροφορικής αποτελεί η κατηγορία των tablets, που αναμένεται και το 2013 να επιβεβαιώσει τη δυναμική των περασμένων ετών.
Η αγορά των Servers στην Ελλάδα αναμένεται και φέτος να πιεστεί, με τη μείωση σε σχέση με το 2012 να υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 15%. Πάντως, το 2014 θα σηματοδοτήσει την επαναφορά του κλάδου σε θετικά επίπεδα, με εκτιμώμενη αύξηση στο περίπου 7,5%.
Οι ανάγκες για αναβάθμιση παλαιού εξοπλισμού, που έχει κλείσει πλέον τον κύκλο ζωής του, με την ταυτόχρονη στροφή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προς τα ανώτερα στρώματα της αγοράς των servers, είναι οι δύο παράγοντες, που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη του τομέα το 2014, κυρίως σε επίπεδο αξίας και όχι τεμαχίων.
Η αξία της αγοράς Πληροφορικής υπολογίζεται ότι θα διολισθήσει φέτος 4,2% σε σχέση με το 2012, όταν η αντίστοιχη μείωση το 2012 διαμορφώθηκε στο 13,9%. Για το 2014, η αγορά Πληροφορικής θα παρουσιάσει οριακή μείωση 1,1% σε σχέση με το 2013
Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που διακινούνται, πλέον, στην αγορά, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της διαπίστωσης ότι τα δεδομένα συνιστούν στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, προσφέρουν στήριξη στην αγορά των Συστημάτων Αποθήκευσης.
Συνολικά, ωστόσο, ο κλάδος Συστημάτων Αποθήκευσης στην Ελλάδα αναμένεται να γνωρίσει το 2013 μια μικρή υποχώρηση της τάξης του 1,7% έναντι του 2012, ενώ η αγορά θα διατηρήσει την αρνητική τάση και το 2014, με τη συνολική της αξία να υποχωρεί κατά 5,6% σε σχέση με την τρέχουσα χρήση.
Εξαιρετικά ευμετάβλητη θα είναι φέτος και η αγορά των Πολυμηχανημάτων (MFP), στην οποία ήδη διακρίνεται μια σαφή στροφή σε low-end λύσεις. Αυτή ακριβώς η μετατόπιση επιχειρήσεων και φορέων σε low-end συσκευές διαμορφώνει και την πορεία της αγοράς, καθώς εκτιμάται ότι η αξία των προϊόντων το 2013, θα περιοριστεί κατά περίπου 15%, ενώ ο όγκος θα ενισχυθεί κατά σχεδόν 16%. Η ελληνική αγορά Πολυμηχανημάτων θα κινηθεί σε πτωτικούς ρυθμούς και το 2014, με τη μείωση να τοποθετείται στο 12,2% σε αξία και στο 7% σε όγκο σε ετήσια βάση.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι αρνητικές επιδόσεις του κλάδου των Υπηρεσιών Πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος, με τον τομέα να υποχωρεί οριακά κατά 1,9% το 2013, ενώ οι εκτιμήσεις είναι θετικές για το 2014, όπου αναμένεται αύξηση 1,3%. Οι εν λόγω εκτιμήσεις μεταφράζονται για τον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής σε συνολικές απώλειες 20% μέσα σε μία μόλις πενταετία (από τα τέλη του 2008).
Πάντως, η ανάκαμψη, που προβλέπεται για το 2014, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς συνδέεται ευθέως με παράγοντες, όπως η θετική εξέλιξη των μακρο-οικονομικών μεγεθών της χώρας, η βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, η πορεία των μεγάλων έργων του δημόσιου τομέα, καθώς και από μια πιθανή αύξηση των επενδύσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αισιόδοξο τόνο, τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στην αγορά Πληροφορικής γενικότερα, δίνει ο τομέας του Outsourcing. Οι δαπάνες για υπηρεσίες ανάθεσης προς τρίτους θα βρεθούν και φέτος και το 2014 σε ανοδική τροχιά, με την αγορά να κερδίζει το 2013 6,5% σε σχέση με το 2012 και το 2014 να προβλέπεται περαιτέρω αύξηση κατά 5,4%.
Βαρόμετρο των θετικών εξελίξεων στον τομέα του outsourcing θα αποτελέσει το virtualization και το cloud computing, ειδικά σε ό,τι αφορά στο outsourcing υποδομών. Θετικό έδαφος για τον εν λόγω κλάδο δημιουργούν και τα εν εξελίξει πλάνα επιχειρήσεων και οργανισμών να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες συγκεκριμένα έργα, με προφανή στόχο τη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφορικής στον τομέα των Έργων Υποδομής, που αποτελούν και το ισχυρότερο τμήμα της αγοράς, συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα, καθώς επιχειρήσεις και οργανισμοί προβαίνουν σε μικρής μόνο κλίμακας έργα και δεν προχωρούν σε επενδύσεις, που δεν θεωρούνται καίριες.
Ο κλάδος θα γνωρίσει νέα υποχώρηση φέτος κατά 4,5% σε σχέση με το 2012, πριν μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με οριακή αύξηση 0,1%, το 2014. Η επανεκκίνηση της αγοράς αναμένεται να υπαγορευθεί από τις ανάγκες των επιχειρήσεων για έργα υποδομής, που κρίνονται επιβεβλημένα και δεν είναι πλέον δυνατόν να αναβληθούν.
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Βαθιές πληγές στην αγορά του Λογισμικού στην Ελλάδα αφήνουν τα περιορισμένα έργα σε επίπεδο υποδομών εξοπλισμού, αλλά και το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, που καθιστά φειδωλά τα εταιρικά επενδυτικά πλάνα. Αμφότεροι οι παράγοντες οδηγούν φέτος την αγορά σε νέα μείωση που, για το σύνολο της χρήσης, εκτιμάται σε 7,2%. Αρνητικές θα είναι οι επιδόσεις του κλάδου λογισμικού και το 2014, με την πτώση, πάντως, να είναι οριακή και να κινείται στα επίπεδα του 1,4%.
Από τους επιμέρους τομείς, ο τομέας των Εφαρμογών σαφώς και εξακολουθεί να ηγείται της αγοράς λογισμικού στη χώρα μας, ωστόσο η αξία του έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 30% από την προ κρίσης εποχή. Ο τομέας των εφαρμογών θα υποχωρήσει φέτος κατά 6,7% έναντι του 2012 και κατά 0,4% το 2014, γεγονός που αντανακλά την τάση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του δημόσιου τομέα, να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες αναβαθμίσεις ERM εφαρμογών, όπως CRM, SCM και HRM και σε έργα συντήρησης και όχι σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας.
Στο μεταξύ, ο τομέας λογισμικού για Υποδομές Πληροφορικής (systems infrastructure software) θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς θα υποχωρήσει κατά 9,3% φέτος σε σχέση με το 2012, με την πτώση να περιορίζεται σε 2,1% το 2014.
Παρά την αποδεδειγμένη ανάγκη για επενδύσεις σε Λογισμικό Αποθήκευσης Δεδομένων (εφαρμογές αντιγράφων ασφαλείας, ασφάλεια αποθήκευσης, αποθήκευση virtualization και αρχειοθέτηση), ο τομέας θα σημειώσει υποχώρηση και το 2014, αλλά μόλις κατά 1,4%. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη των επενδύσεων σε λογισμικό αποθήκευσης στην ελληνική αγορά από το 2015.